کلانشهر تبریز پس از یک دوره موفق جذب سرمایهگذار در دهههای گذشته، در این حوزه از توسعه شهری راکد مانده است؛ بسیاری از پروژههای سرمایهگذاری شهر که جای پا در بخش بزرگی از بافت تاریخی شهر گذاشتهاند، عقیم و راکد ماندهاند. آیسان، هشت بهشت، عتیق و به قول شهردار تبریز ۷۷ پروژه سرمایهگذاری که بلاتکلیف مانده و تلی از آهنپارهها در جایجای این شهر خودنمایی میکند.
سرمایهگذاری در شهرداریها به عنوان یکی از ارکان توسعه شهری و اقتصادی، نقشی اساسی در بهبود زیرساختها، ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان و رشد اقتصادی ایفا میکند. با توجه به گسترش روزافزون شهرها و افزایش نیاز به امکانات عمومی، ایجاد شرایط مطلوب برای جذب سرمایهگذاران و سرمایهگذاریهای شهری امری ضروری به نظر میرسد.
یک بام و دو هوای سرمایهگذاری در تبریز
حوزه سرمایهگذاری و جذب سرمایههای داخلی و خارجی، یکی از زیربناهای توسعه شهری در جوامع پیشرفته است که بخش مهمیاز توسعه شهر در حوزههای مختلف عمرانی، خدماتی و رفاهی را برونسپاری و به بخش خصوصی واگذار میکنند.
در کشور ما جذب سرمایهگذار، ارائه زمین و یا امتیازاتی به سرمایهگذاران و شرکتهای خارجی و داخلی برای حضور و فعالیت آنها در این حوزه یک رویه است که کم و بیش شاهد توفیقاتی نیز در این زمینه بودهایم.
اما در کلانشهر تبریز پس از یک دوره موفق جذب سرمایهگذار در دهههای گذشته، این حوزه از توسعه شهری راکد مانده است. بسیاری از پروژههای سرمایهگذاری شهر که جا پای بخش بزرگی از بافت تاریخی شهر گذاشتهاند، عقیم و راکد ماندهاند. آیسان، هشت بهشت، عتیق و به قول شهردار تبریز ۷۷ پروژه سرمایهگذاری که بلاتکلیف مانده و تلی از آهنپارهها در جایجای این شهر خودنمایی میکند.
تیرماه سال ۱۴۰۱ بود که یعقوب هوشیار خبر از برگزاری همایش بینالمللی فرصتهای سرمایهگذاری در اردیبهشت سال ۱۴۰۲ داد. خبری که با انتشار آن امیدها برای تعیین تکلیف پروژههای سرمایهگذاری افزایش یافت. اما هرچه به زمان برگزاری همایش و وعده داده شده یعقوب هوشیار نزدیکتر میشدیم، برگزاری آن غیرممکن میشد. سرانجام پس از ۶ ماه تأخیر، تنها بخش علمیآن همایش در دانشگاه تبریز برگزار و بخش اجرایی و عملی آن به اردیبهشت سال ۱۴۰۳ موکول شد.
در این اثنا شهردار تبریز در سفری سیاحتی و تجاری به ترکیه که با همراهی برخی اعضای حامیوی در شورای اسلامیشهر صورت گرفت، پیشهمایشهای کوچکی در این کشور برگزار و با سرمایهگذاران ایرانی ساکن در ترکیه و ترکهای سرمایهدار ملاقات کرد.
اردیبهشت ۱۴۰۳ رسید و خبری از همایش بینالمللی فرصتهای سرمایهگذاری تبریز ۲۰۲۳ نشد. امروز که شاهد حلول سال ۲۰۲۵ میلادی هستیم، هنوز هیچ تحرکی از سوی شهردار و شورای اسلامیشهر مبنی بر برگزاری این همایش مشاهده نمیشود.
بلاتکلیف ماندن
پروژههای سرمایهگذاری
در نقاط مختلف شهر
در همین زمینه علیرضا نوای باغبان، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شهرداری تبریز در جلسه علنی شورای اسلامیشهر با انتقاد از روند جذب سرمایهگذار در تبریز گفته است: پروژههای سرمایهگذاری در نقاط مختلف شهر که به صورت بلاتکلیف بودند، تعیین تکلیف شدهاند؛ با این وجود در حوزه سرمایهگذاری و جذب سرمایهگذار آنچنان که شایسته است، اقدام نکردهایم.
باغبان، پیش از این نیز در جلسه کمیسیون سرمایهگذاری شورای شهر گفته بود که باید از خیر برگزاری همایش سرمایهگذاری بگذریم، چرا که پیشزمینه و پیشنیاز این کار وجود ندارد.
شهرداری باید به سراغ سرمایهگذاران برود، نه اینکه فراخوان بدهد
همچنین پیشتر، حجتالاسلام سیدکاظم زعفرانچیلر که سکان کمیسیون سرمایهگذاری شورای شهر را در دست دارد، از نحوه انتشار فراخوان جذب سرمایهگذار انتقاد کرده و گفته بود: شهرداری باید به سراغ سرمایهگذاران برود، نه اینکه فراخوان بدهد، چون سرمایهگذار به فراخوان توجهی نمیکند.
پروژههای سرمایهگذاری شهردار تبریز در حد اخبار!
متاسفانه اقدامات یعقوب هوشیار و اعضای شورای اسلامیشهر، تنها در حد اخبار وسیعالانتشار باقی میماند و رنگ اجرا به خود نمیبیند. مثلا شهردار تبریز در خبری گفته بود که اجرای ۱۵ پروژه سرمایهگذاری با ۱۰۰ همت آغاز شده است، ولی دقیقا توضیح نمیدهد این حجم از سرمایهگذاری در کدام نقطه شهر اتفاق افتاده است، چه میزان پیشرفت کاری دارد و چه زمانی به بهرهبرداری میرسد.
70 پروژه راکد سرمایهگذاری
یا نمیگوید ۷۰ پروژه راکد سرمایهگذاری که قبلاً احصاء و تعیین تکلیف کرده بود، اکنون در چه وضعیتی هستند. آنچه که شهروندان تبریز مشاهده میکنند، آهنپارههایی است که سالها بدون کوچکترین تغییری، زیبایی بصری شهر را نشانه رفتهاند.
البته گفتههای هوشیار باز جای شکر دارد، چرا که مدیرعامل منصوب وی میگوید ۹۷ پروژه راکد تعیین تکلیف شده و علاوه بر آن ۱۱۳ پروژه سرمایهگذاری نیز معرفی شده است. حالا به کی؟ بماند.
مدیریت شهری ماند و حوض سرمایهگذاری در تبریز!
دوره فعلی مدیریت شهری تبریز رو به اتمام است و حال به قول معروف علی ماند و حوضش؛ یعقوب هوشیار ماند و همایشی که به گفته وی برای نیمقرن آینده تبریز مؤثر بود. در این میان، البته نباید از انفعال شورای شهر به سادگی گذشت. نه نظارتی، نه برنامهای، نه بازخواستی؛ بیخاصیت در برابر توسعه شهر و جذب سرمایهگذار.
حال باید دید نقش ۱۳ عضو شورای شهر در حوزه سرمایهگذاری فقط حضور در کنار هوشیار و سفرهای سیاحتی با وی است یا چوبی است که لای چرخ فعالیت شهردار گذاشتهاند.
مدیران مدیریت شهری باید بدانند که سرمایهگذاری صرفاً با همایش، دعوت، خواهش و تمنا اتفاق نمیافتد. سرمایهگذار نیاز به امنیت، تضمین برگشت سرمایه و حمایت ویژه در سطوح مختلف مدیریت کشور دارد که البته بخش مهمیاز آن برمیگردد به دولت؛ که باید دید دولت مسعود پزشکیان در این زمینه چه تدبیری خواهد کرد.
سرمایهگذاری در شهرداریها و جذب سرمایهگذار نهتنها به بهبود زیرساختها و کیفیت زندگی شهروندان کمک میکند، بلکه میتواند به رونق اقتصادی، ایجاد اشتغال و تحقق اهداف توسعه پایدار منجر شود. با این حال، برای دستیابی به این اهداف، شهرداریها باید موانع موجود را شناسایی کرده و با اتخاذ سیاستهای مناسب، محیطی مناسب برای جذب سرمایهگذاران فراهم کنند.
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 393164 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.