زمان برداشت انواع محصولات از جمله گیلاس، آلبالو، زردآلو، آلوچه، بادام و گردو از نیمه خرداد تا اواخر آبان به عنوان پرکارترین روزهای باغداران چهارمحال و بختیاری شناخته میشود، آنچه ناگفته پیدا است در این روزها نباید هیچ نیروی کاری در این استان بیکار باشد اما اینطور نیست؛ چرا که به گفته برخی فعالان اقتصادی، نبود نیروی کارگری ساده از مشکلات فعالان این بخش به شمار میرود.
سهم بخش کشاورزی چهارمحال و بختیاری در تولید ناخالص داخلی استان ۲۱ درصد و سهم اشتغال آن ۲۲ درصد است در حالی که این شاخصها به ترتیب در کشور ۸.۴ و ۱۶ درصد است که نشان از جایگاه قابل توجه بخش کشاورزی در شاخصهای اقتصادی استان دارد.
شمار بهرهبرداران بخش کشاورزی در چهارمحال و بختیاری به ۸۳ هزار نفر و جمعیت فعال شاغل در این بخش به بیش از ۶۱ هزار نفر میرسد.
نبود نیروی کارگری ساده به خصوص در فصل برداشت محصول از مهمترین مشکلات کشاورزان و باغداران چهارمحال و بختیاری است که این مساله موجب شده در برخی مناطق استان از جمله شهرستان سامان، کارگر فصلی از شهرستانهای همجوار وارد استان شود.
کمبود کارگر در فصل برداشت محصولات باغی (از نیمه خرداد تا نیمههای آبان) مشکلی تکراری و همیشگی در چهارمحال و بختیاری است که باغداران متوجه آن هستند و هر سال این مشکل پررنگتر نیز میشود.
رییس اتاق اصناف کشاورزی چهارمحال و بختیاری میگوید: کارگران فصلی و ساده استان زیر بار انجام برخی مشاغل سخت و زیانآور بخش کشاورزی در بخش مغنی، مرغداری و گاوداری نمیروند و همچنین گونیهای سنگین بادام و گردو را هم حمل نمیکنند در حالی که بیشتر کارگران شهرستانهای همجوار این کارها را انجام میدهند.
مرتضی درخشان در گفت وگویی میافزاید: در شرایطی که کارگر فصلی در بخش کشاورزی در چهارمحال و بختیاری نیست هر روز چندین خودرو در خروجی شهرستان تیران و فولاد شهر به سمت چهارمحال و بختیاری کارگران را برای کار در باغهای این استان جا به جا میکنند.
او ادامه میدهد: برخی کارگران فصلی درخواست حقوق روزانه ۱۰ میلیون ریال را از باغدار دارند که به انضمام پول صبحانه و ناهار به ازای هر کارگر باید ۱۲ تا ۱۳ میلیون ریال هزینه کنند و این کارگر ساعت ۱۷ بعد از ظهر کار را تعطیل میکند که این برای باغدار به صرفه نیست.
درخشان اضافه میکند: در حالی که کار باغداری بسیار حساس است و محصول باید سر وقت برداشت شود در غیر اینصورت ممکن است محصول از بین برود و باغدار متضرر شود به همین دلیل فعالان این بخش برای چیدن محصول و سایر کارهای باغداری از کارگران غیربومی استفاده میکنند.
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری میگوید: شمار بهرهبرداران بخش کشاورزی ۸۳ هزار نفر و جمعیت فعال شاغل در این بخش به بیش از ۶۱ هزار نفر میرسد.
حسین برزگر در گفت و گویی افزود: بخش مهمی از بهرهبرداران بخش کشاورزی فعالیت در این بخش را به صورت معیشتی یا شغل دوم انجام میدهند در حالی که در امور اقتصادی کشاورزی همگام با واحدهای بزرگ کشاورزی نیاز نیروی کارگری بالایی دارند.
به گفته برزگر، با توجه به نرخ تک رقمی بیکاری در چهارمحال و بختیاری کمبود نیروی کار در این استان وجود ندارد اما همواره کمبود نیروی کارگری دوره دیده به شدت در استان احساس میشود.
او ادامه میدهد: در ۲ سال اخیر در بخش نیروی ماهر کارگری در بخش گلخانهها و برخی مشاغل سخت و زیانآور مانند لایروبی و مرمت قناتها، دامداریها و واحدهای مرغداری با مشکل روبرو هستیم.
به گفته برزگر، در زمان حاضر در برخی از رشتههای کشاورزی اطلاعیههای تقاضای نیروی کار به مدت حدود ۶ تا هشت ماه در پرتال جهاد کشاورزی قرار میگیرد اما هیچ نیروی کار بومی استقبال نمیکند.
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه پاییز فصل برداشت محصولات بهاره از جمله سیبزمینی و در نیمه مردادماه فصل برداشت محصولات باغی است میگوید: نیاز این استان از نیمه دوم مرداد تا انتهای آبان به کارگر برای برداشت محصول به صورت فزاینده افزایشی است.
وی نپذیرفتن فرهنگ کار بانوان چهارمحال و بختیاری در امور کشاورزی و فراگیر نشدن این اصل را از دیگر مشکلات نیروی کار در این بخش عنوان میکند و میگوید: این در حالی است که فرهنگ کار بانوان در بخش کارگری کشاورزی امروز به عنوان یک اصل در برخی مناطق کشور مورد پذیرش قرار گرفته است.
برزگر با اشاره به کمبود کارگران فصلی در چهارمحال و بختیاری معتقد است: حجم نیاز استان به کارگران فصلی در کنار توسعه گلخانهها، مجتمعهای دامداری و طرحهای صنایع تبدیلی و تکمیلی روند افزایشی دارد در حالی که تامین نیرو و مهارتهای کارگری همزمان با این توسعه و موضوع هماهنگ نبوده است.
او یادآور میشود: امروز تامین کارگر ماهر و ساده برای برخی واحدهای صنایع تبدیلی و تکمیلی، صنعتی، گلخانه، دامداری، مرغداری و شیلات استان با چالش روبرو است.
رییس سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری میگوید: مشکل تامین کارگر در این استان در زمستان کمتر و در نیمه تابستان و پاییز همزمان با برداشت محصولات باغی دوچندان و به یک چالش تبدیل میشود.
یک چهارم تولید ناخالص داخلی و یک پنجم اشتغال چهارمحال و بختیاری به بخش کشاورزی وابسته است.
از مجموع زمینهای چهارمحال و بختیاری ۲۵۰ هزار هکتار برابر ۱۵ درصد سطح زیرکشت زمینهای کشاورزی استان است.
هماکنون ۷۹ هزار بهرهبردار با تولید سالانه یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن انواع محصولات کشاورزی در چهارمحال و بختیاری فعال هستند
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 348801 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.