در طول ۱۴ سال گذشته رفع حصر همواره یکی از مطالبات جدی مردم بوده است. هر چند وعده رفع حصر در دوران هشت ساله ریاست جمهوری حسن روحانی هیچگاه محقق نشد اما با آغاز ریاست جمهوری پزشکیان که سابقهای معترضگونه هم نسبت به حصر داشت، امیدها تازه شد. او در نخستین نشست خبری اش با اهالی رسانه درباره تصمیم دولت برای رفع حصر گفت: «مشکل آقای کروبی حل است برای «آن دیگری» هم داریم کار میکنیم ولی دیگر نباید با نظام در افتاد. دیگر چه کار باید میکردیم؟ همین قدر که یک قدم برداشته شد، خوب است. آن قدم را هم بگذارید، باشد.»
نسیبه پیرایش
در طول ۱۴ سال گذشته رفع حصر همواره یکی از مطالبات جدی مردم بوده است. هر چند وعده رفع حصر در دوران هشت ساله ریاست جمهوری حسن روحانی هیچگاه محقق نشد اما با آغاز ریاست جمهوری پزشکیان که سابقهای معترضگونه هم نسبت به حصر داشت، امیدها تازه شد. او در نخستین نشست خبری اش با اهالی رسانه درباره تصمیم دولت برای رفع حصر گفت: «مشکل آقای کروبی حل است برای «آن دیگری» هم داریم کار میکنیم ولی دیگر نباید با نظام در افتاد. دیگر چه کار باید میکردیم؟ همین قدر که یک قدم برداشته شد، خوب است. آن قدم را هم بگذارید، باشد.»
این اظهارنظر هر چند مورد انتقادهای فراوان قرار گرفت، اما بعدا مشخص شد اظهارات رئیس جمهور جدید در این مورد نادرست بوده. حسین کروبی با بیان اینکه روال حصر همان روال سابق است، گفت: «ماموران امنیتی کماکان کنار آپارتمان محل سکونت حاج آقا حضور دارند و اتفاق خاصی رخ نداده است. احساس میکنم منظور آقای پزشکیان این است که رایزنی با مسئولان مربوطه در حال انجام است، اما تاکنون هیچ انعکاس و بازخوردی نداشته است.»
پس از آن و در اوایل بهمن ماه بود که کارزار درخواست رفع حصر در پلتفرمی که بهمنظور ارائه مطالبات مدنی راهاندزای شده است، منتشر شد. بنابر روایت جماران، این مطالبه برای ۲۴ ساعت در صفحه اصلی کارزار با برچسب ویژه نمایش داده شد و توانست در همین مدت کوتاه بیش از ۱۷ هزار امضا جمع کند تا اینکه گردانندگان این پلتفرم گزارش کردند، به دستور کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه، ادامه انتشار این کارزار و جمعآوری امضا متوقف خواهد شد. آغاز کنندگان این راه به تلگرام کوچ کردند. در آنجا یک گروه برای مشارکت افراد و اعلام نظر درباره این مطالبه مدنی شکل گرفت و بر اساس خبرهایی که در فضای مجازی میچرخید، چند هزار نفر به گروه ایجاد شده پیوستند.
آن طور که اردشیر امیر ارجمند، مشاور میرحسین موسوی مدعی شده «تمام فرایندهای قانونی در برگزاری تجمع، رعایت شده و مخالفتی با برگزاری تجمع صورت نگرفته بود.» اما یک روز قبل از برگزاری تجمع خبر رسید که برخی از افرادی که درخواست تجمع داده بودند، بازداشت شدند.
به هر روی تجمع برگزار شد و خبرآنلاین روز جمعه درباره آن نوشت: «اطلاعات موجود حاکی از آن بود که بیش از ۲۰۰ نفر برای حضور فیزیکی در تجمع روز ۲۵ بهمن ماه و مصادف با سالگرد حصر، اعلام آمادگی کردهاند. عمده این افراد از رزمندگان دوران دفاع مقدس یا به اصطلاح کهنه سربازانی بودند که نه تنها جنگ را تجربه کرده بودند بلکه از زندانهای عراق هم جان سالم به در برده بودند و حالا خواستار رفع حصر نخست وزیر زمان جنگ یعنی میرحسین موسوی به همراه همسرش زهرا رهنورد و مهدی کروبی پس از قضایای انتخاباتی سال ۱۳۸۸ بودند.»
در نهایت خبر رسید که برخی از داوطلبانی هم که برای برگزاری تجمع در روز ۲۵ بهمن ماه در مکان از پیش تعیین شده یعنی مقابل دانشگاه تهران حاضر شده بودند توسط نیروی انتظامی بازداشت شدند و در میان بازداشتشدگان نام دو تن از فرزندان آیتالله منتظری به چشم میخورد.
آذر منصوری رییس جبهه اصلاحات در اعتراض به این موضوع نوشت: «چرا عدهای بدون مجوز و آزادانه هر جایی، حتی محیطهای آموزشی و هر محلی که بخواهند تجمع و میتینگ برگزار میکنند، علیه رئیس جمهور و همراهانش شعار میدهند و مصونیت پولادین دارند، اما جمعی دیگر که از قضا از ایثارگران و جانبازان کشورند، قبل از برگزاری تجمعی مسالمت آمیز بازداشت میشوند؟»
روزنامه فرهیختگان اما در این باره نوشت: «این تجمع در میان چهرههای اصلاحطلب چندان مورد استقبال قرار نگرفت، حتی خبری از حضور طیف رادیکال اصلاحطلب در این تجمع نیست و برخی نیز تنها به توییت زدن و انتشار بیانیه در این خصوص اکتفا کردند. به همین خاطر بیش از آنکه تصاویر حضور این جمعیت در مقابل دانشگاه تهران مورد توجه قرار گیرد، جو امنیتی اطراف دانشگاه به خوراک خبری رسانههای فارسیزبان تبدیل شد.
در میان اصلاحطلبان تقریباً دو گروه در مواجهه با ماجرای حصر وجود دارند؛ بخشی از این افراد را طیفی از اصلاحطلبان تشکیل میدهند که تصور میکنند حرکت از مسیر رادیکالیسم و نقدهای تند به حکمرانی میتواند مؤثر باشد، بخشی دیگر که با گذر سالها حامیان بیشتری در میان اصلاحطلبان پیدا کرده، معتقدند باید در ساختار حکمرانی و با گفتوگو این موضوع را حل کرد. عدم استقبال از این تجمع را میبایست در شکاف میان این دو دسته جستوجو کرد؛ موضوعی که نشان میدهد طیفهای رادیکال اصلاحطلبی این روزها بیش از گذشته از جانب اصلاحطلبان نادیده گرفته میشوند. طیف مقابل رادیکالها معتقدند رفتارهای این چنینی نهتنها حرکت در مسیر رادیکالیسم است، بلکه به نفع ماجرای حصر نیز عمل نمیکند.»
مرور رفتار دولتها نشان میدهد قفل حصر از هر جا بسته شده کلید گشایش آن را فراتر از قد روسای جمهور گذاشتهاند.
چنانچه آیتالله علی اکبر مسعودی خمینی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در بخشی از گفتگوی خود با جماران با اشاره به درخواست آزادی محصورین از سوی مردم و شخصیتها گفت: «از مقام معظم رهبری تقاضا دارم که در این زمینه تجدیدنظر بفرمایند و دستور رفع حصر محصورین را صادر و روح امید و نشاط و همبستگی را در بین مردم تقویت کنند.»
او افزود: «این افراد اکنون سالخورده شدهاند و باید درباره آزادی آنها تصمیمی جدید اتخاذ شود.»
این عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که محصورین مانند دیگران میتوانند در جامعه حضور داشته باشند گفت: «امیدواریم که مقام معظم رهبری در این زمینه اقدامی انجام دهند و با آنان گفتوگو کنند. اگر قرار باشد از آنان استفاده شود، شاید دیگر توانی برای فعالیت نداشته باشند.»
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 397816 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.