با اینکه مسعود پزشکیان با شعار رفع فیلترینگ و رفع محدودیتهای فضای مجازی روی کار آمد اما این روزها نشانهای از رفع محدودیتها، به چشم نمی خورد. بویژه آنکه سخنگوی دولت هم اخیرا در مورد حل مشکلات اینترنت توسط دولت گفته: «نمیتوانیم تغییرات را به یکباره ایجاد کنیم. فرآیند بازنگری در فیلترینگ در حال پیگیری است؛ صبوری کنید.»
نسیبه پیرایش
اما پیش از این غلامرضا مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، نیز در گفتوگویی با سیتنا از تلاش ستار هاشمی، وزیر ارتباطات برای رفع فیلترینگ روایت کرده و پیش از آن هم پزشکیان از نوشتن یک نامه توسط وزیر ارتباطات برای رفع فیلترینگ و بررسی آن در شورایعالی فضای مجازی گفته بود، دولتیها کار سخت و پر مشقتی را برای برطرف کردن محدودیتهای فضای مجازی دارند.
در این باره خبرآانلاین در گزارشی نوشت: «با بررسی مواضع اعضای حقوقی و حقیقی این شورا میتوان دریافت که اگر همه اعضای دولت را موافق رفع فیلترینگ در نظر بگیریم، سهم آنان در میان ۲۸ نفر، فقط ۸ رأی است؛ مسعود پزشکیان (رئیس جمهور)، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزیر علوم و تحقیقات و فناوری، وزیر آموزش و پرورش، وزیر اطلاعات ، وزیر دفاع و معاون علمی و فناوری رئیس جمهور.
برخی چهره ها چون سرافراز و ضرغامی نیز بخاطر تعدیل مواضعی که طی سال های اخیر داشته اند نیز می توانند در بزنگاه رأی گیری وارد تیم دولتی ها در حمایت از رفع فلیترینگ شوند هر چند چرخش مواضع آنها خود یک معضل است و نمیتوان اطمینان صددرصد داشت و شاید رایزینی ها باید با آنها نیز در وجهی دیگر دنبال شود.
از سوی دیگر رایزنیها و لابیهای اخیر پزشکیان با سران قوا و فرمانده کل سپاه حکایت از تلاش آنان در جهت حرکت در مسیر «وفاق ملی» دارد و شاید قالیباف، محسنیاژهای و سردار سلامی بتوانند نقش مهمی را در جهت اخذ رضایت دیگر اعضای این شورا چون رئیس کمیسیون فرهنگی (با احتمال کمتر)، دادستان کل کشور و فرمانده فراجا و برخی دیگر از اعضای حقیقی این شورا ایفا کنند.
اما کار سخت پزشکیان برای رفع فیلترینگ، تقابل با موافقان سر سخت آن و تلاش برای راضی کردن اعضای حقیقی این شورا است که وزنه سنگینی را دارا هستند؛ در حقیقت افرادی چون رضا تقیپور، مسعود ابوطالبی و … از موافقان فیلترینگ در کشور به حساب میآیند و بدون توجه به خواست و رضایت عمومی آشکارا از موافقت خود با محدودیتها و مسدود سازیهای فضای مجازی روایت میکنند.
مانند رضا تقیپور، نماینده فعلی تهران در مجلس که روزگاری سکاندار وزارت ارتباطات در دولت احمدی نژاد بوده و از حامیان سرسخت طرح صیانت به شمار میرود. هر چند که از همان روزهای بررسی طرح صیانت در مجلس و تلاش برای تصویب آن، به صورت صریح از فیلترینگ سخنی نگفت اما مواضعی که اتخاذ کرده دلالت از حمایت او از فیلترینگ و ملی کردن اینترنت دارد.
سعیدرضا عاملی از دیگر موافقان فیلترینگ در ایران بوده و گفته میشود در جریان قطع اینترنت در روزهای اعتراضات بنزینی آبان ۱۳۹۸ نقش داشته است.
رسول جلیلی از چهرههای نزدیک به سعید جلیلی است و برخی از رسانهها به دلیل نقش او در سانسور اینترنت در سال ۱۳۹۰ از او به عنوان چهره سانسور نام میبرند.
حمید شهریاری نیز از دیگر همسویان با افزاد مذکور است. هر چند که بررسی مواضع اعضای شورایعالی فضای مجازی نشان از آن دارد که پزشکیان و دولتمردانش برای برداشته شدن فیلترینگ راه سختی را در پیش دارند، اما این مهم نیازمند همراهی ویژه قوه قضائیه و رئیس این قوه است؛ چرا که برخی از اپلیکیشنها مانند تلگرام با حکم قضایی فیلتر شدهاند.»
در نهایت باید گفت درست است که شروع به کار دولت چهاردهم زیر سایه جنگ احتمالی قرار گرفته و در پی آن وضعیت اقتصادی بدتر شده اما رفع فیلترینگ و ایجاد امیدواری هایی از این دست در جامعه کوچکترین کاری است که پزشکیان و تیمش در شرایط کنونی میتوانند انجام دهند.
چون همان طور که رویداد ۲۴ نوشته: «کنترل پاسخ احتمالی اسرائیل در توان دولت پزشکیان نیست، تصمیمگیری درباره پاسخهای بعدی ایران نیز صرفا در اختیار دولت نیست؛ لذا غیر از همین کاری که الان میکند یعنی سفرهای منطقهای و جلب همراهی کشورهای دوست و همسایگان برای پرهیز از ورود به یک جنگ گسترده، کار دیگر از دستش برنمیآید.
در اولویت قرار دادن وضعیت اقتصادی در شرایطی که روز به روز به تحریمها افزوده میشود، امکان پیوستن به FATF وجود ندارد، سیگنالهای سیاسی و مسائل منطقه بر قیمت ارز و طلا و سایر بازارها اثرگذار است و … هم چندان موثر به نظر نمیرسد. اگرچه که این وضعیت توجیهی برای دست روی دست گذاشتن و بی عملی مسئولان نخواهد بود. اما درباره مسائل سادهتری مثل رفع فیلتر و ایجاد امیدواریهای کوچک در جامعه، اما شاید بتوان کاری کرد. هر چند مخالفان داخلی ساکت نخواهند ماند.»
و تنها چیزی که ضمانتبخش استقلال و تمامیت ارضی کشور در شرایط کنونی است، بازگشت دولت و حکومت به سمت جامعه با همین کارهای کوچک است.
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 363616 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.