پس از حمله موشکی سه شنبه شب ایران به مواضع اسرائیل، ارتش اسرائیل گفته بود که همین امشب پاسخ میدهیم، اما بعد انگار پشیمان شد و تصمیم گرفت سر فرصت دست به اقدام متقابل بزند. از این رو در روزهای گذشته شاهد بحث و بررسیها حول محور پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی بودهایم. یکی میگوید پالایشگاه میزند و شوک نفتی میدهد، یکی میگوید تاسیسات اتمی ایران را میزند، دیگری نگران ترور هدفمند است و بدین ترتیب سناریوهای مختلفی طرح میشود.
نسیبه پیرایش
ایهود باراک نخستوزیر سابق اسرائیل پیش بینی کرده اسرائیل یک حمله «نمادین» علیه تأسیسات هستهای ایران و یک حمله گسترده علیه تاسیسات نفتی انجام دهد. او اعتراف کرده اگر نتانیاهو با تشکیل یک دولت فلسطینی در غزه بعد از جنگ موافقت کرده بود، هرگز چنین جنگ تمام عیاری در خاورمیانه را شاهد نبودیم.
به گزارش رویداد۲۴، نخستوزیر پیشین اسرائیل در گفت و گو با نشریه گاردین انگلیس مدعی شده اسرائیل ممکن است در پاسخ به حمله موشکی ایران به اسرائیل، یک حمله گسترده علیه صنعت نفت ایران و احتمالاً یک حمله نمادین به یک هدف نظامی مرتبط با برنامه هستهای این کشور انجام دهد.
او گفته: «بر اسرائیل ضروری است که به حمله ایران پاسخ بدهد. من فکر میکنم که هیچ کشور مستقلی روی زمین نیست که چنین چیزی را بیپاسخ بگذارد.»
ایهود باراک در گفتگو با گاردین مدعی شده احتمالا چیزی شبیه به حمله به بندر حدیده یمن را خواهیم دید؛ «ممکن است این یک حمله گسترده باشد و ممکن است بیش از یک بار تکرار شود.»
جو بایدن هم روز پنجشنبه در واشنگتن گفته بود درباره حمله احتمالی اسرائیل به بخش نفت ایران بحثهایی صورت گرفته، اما هیچ جزئیاتی ارائه نکرد یا روشن نکرد که آیا ایالات متحده از چنین حملهای حمایت میکند یا خیر. با این حال او صراحتا درباره حمله اسرائیل به بخش هستهای ایران گفت که آمریکا از چنین حملهای حمایت نمیکند.
باراک به گاردین گفته که در اسرائیل پیشنهاداتی مبنی بر استفاده از این فرصت تلافی حمله ایران برای بمباران تاسیسات هستهای ایران وجود دارد، اما او استدلال کرده که این اقدام برنامه ایران را چندان به عقب نمیاندازد.
اما در ایران روزنامه اصولگرای جوان به تحلیلهای غربی در این رابطه اشاره کرده و نوشته: «دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواهان در انتخابات امریکا روز جمعه اسرائیلیها را تشویق کرد که در واکنش به حملات موشکی ایران، تأسیسات هستهای را هدف قرار دهند، موضعی که برخی مقامهای اسرائیلی نیز آن را تکرار کردهاند.»
روزنامه جوان در ادامه به نقل از اکونومیست آورده است: «این دیدگاه خطرناک است. چرا که حمله یک باره به زیرساختهای هستهای ایران میتواند ایران را برای ایجاد بازدارندگی بیشتر در آینده تشویق کند. ایران غیرقابلپیشبینی است. حمله به سایتهای هستهای این کشور، بعید است این تأسیسات را نابود کند و ممکن است برخی صداها در ایران برای حرکت به سمت ساخت بمب هستهای بلندتر شود.» دومین سناریو احتمالی، اما شوک نفتی است.
«جوان» در این خصوص نوشته: «پایگاه خبری آکسیوس به نقل از مقامات صهیونیست گزارش کرده که گزینههای اسرائیل برای تلافی حمله موشکی ایران به این کشور، شامل هدف قرار دادن تأسیسات تولید نفت و پالایشگاههای آن است، گزینهای که باز هم ریسک آن در سطح جهانی لمس خواهد شد.
کتائب حزبالله دیروز هشدار داد که اگر اسرائیل به میادین نفتی و زیرساختهای ایران حمله کند، ۱۲میلیون بشکه نفت را از بازار بینالمللی پاک خواهد کرد.»
روزنامه جوان همچنین نوشته: «برخی ناظران با اشاره به حمله ایران به پایگاههای نظامی رژیم صهیونیستی میگویند که گزینه اقدام علیه تأسیسات نظامی ایران یکی از گزینههای مدنظر صهیونیستها در برابر ایران است.»
در پاسخ به این سوال که آیا اسرائیل میتواند به تاسیسات نفتی ایران حمله کند؟ مجید رئوفی، پژوهشگر حوزه انرژی در گفت وگو با رویداد۲۴ نه تنها اثرات این حمله را دست کم نمیگیرد بلکه آن را بسیار عمیقتر از تغییر قیمت ارزیابی میکند و میگوید: حمله به تاسیسات نفتی ایران به شکل جدی احتمال حمله به تاسیسات نفتی دیگر کشورهای منطقه را افزایش خواهد داد.
او در پاسخ به این سوال که آیا پاسخ ایران چنین اقدامی خواهد بود توضیح میدهد: «بعید به نظر میرسد که ایران مستقیما دست به چنین اقدامی بزند، اما آن چه مشخص است کشورهایی در منطقه هستند که روابط مناسبی با کشورهای نفتخیز این حوالی ندارند.»
رئوفی اضافه میکند: «این کشورها توان حمله به کشتیها و تاسیسات نفتی را دارند. حتی این بحث مطرح شده است و برخی معتقدند اگر قرار است تاسیسات نفتی ایران هدف حمله قرار بگیرد و دیگران ساکت بنشینند دلیلی وجود ندارد که در امان باشند.»
او تاکید میکند: «حمله به تاسیسات نفتی ایران در برابر چشمان نظارهگر دیگران وضعیتی نیست که دوام داشته باشد و عواقب آن کمکم دامنگیر کشورهای دیگر نیز خواهد شد. از این جا دیگر جهان اثر جدی این اقدام بر قیمت نفت را خواهد دید.»
او در پاسخ به این پرسش که آیا در میان کشورهای اثرگذار مصرفکننده مانند هند و چین و نیز تولیدکننده مانند خود ایالات متحده موافقی برای این اقدام وجود دارد یا نه با تاکید اظهار میکند: «بدون شک هیچ کشور دیگری در جهان با عواقب دامنهدار این اقدام موافق نیست و از همین رو بعید است اسراییل دست به چنین حماقتی بزند، به ویژه که تنگه هرمز که معبر بخش عمده نفت جهان است در تیررس ایران قرار دارد.»
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 359752 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.