محمدرضا خواجه، نایب رییس انجمن علوم و فنون غلات کشور با تاکید بر اینکه طرح هوشمندسازی نان در عمل شکست خورد، علت و شرایط بیماری زا بودن نان را نیز واکاوی کرد.
زمزمههای گرانی ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی قیمت نان از سال گذشته آغاز شد و در این مدت بارها از سوی مسئولان مختلف بر این نکته تاکید شد که دولت برنامهای برای افزایش قیمت قوت غالب مردم ندارد ازطرف دیگر چند نرخی بودن و حتی تعطیلی برخی نانواییها به دلیل کمبود و یا نبود آرد و کیفیت پایین نان از جمله مشکلاتی است که نانوایان و مردم را درگیر کرده است.
قیمت نان دستخوش مسایل سیاسی محمدرضا خواجه، عضو کمیته تدوین استاندارد گندم و آرد کشور درخصوص گرانی نان و چندنرخی بودن آن به خبرنگار تابناک گفت: این مدل نرخ دهی منطقی نیست و طبق مصوبه نظام صنفی و اتحادیهها نرخ فروش محصولات با سود متعارف ۲۵ درصدی در پایان هر سال باید افزایش یابد، اما متاسفانه این نرخ نیز مانند نرخهای دیگر با ملاحظات داخلی و سیاسی جلوی آن گرفته شد و درنهایت به زیان نانوایان و سقوط کیفیت نان مصرفی مردم انجامید. سال ۱۴۰۱ رییس جمهور تاکید ویژه به عدم تغییر نرخ نان داشتند سال ۱۴۰۲ نیز قیمتها افزایش نیافت و نتیجه این میشود که نانوا با نرخ سه سال پیش نان دست مردم میدهد و هرساله به خاطر مسایل سیاسی مانند انتخابات مجلس شورای اسلامییا ریاست جمهوری و شورای شهر که صدای اعتراض مردم بلند نشود نرخها را دست نمیزنند درحالیکه هزینه آب و برق و گاز بیمه مالیات حقوق و عیدی پرسنل و هزینههای جاری برای نانوایان روند افزایشی دارد.
دولت در مقابل نرخ دهی نان ایستادگی میکند نایب رییس انجمن علوم و فنون غلات کشور، درخصوص افت کیفیت نان هشدار داد و افزود: نرخ نان باید هرسال حداقل ۲۵ درصد افزایش یابد، این در حالی است که دولت مقابل افزایش قیمت ایستادگی میکند که در این شرایط، راهکاری که نانوایان بتوانند تولید اقتصادی داشته باشند، کوچک کردن چانههای نان است. نتیجه این راهکار بی شک کاهش حجم نانی که در اختیار مشتری قرار میگیرد. این در حالی است که با کاهش زمان پخت نان و همچنین کاهش کیفیت آن، شاهد کاهش تقاضا هستیم. به اینترتیب رغبت برای ماندن در این بخش تولیدی از سوی نانوایان، کم میشود.
خواجه همچنین درباره وزن استاندارد نان و تناسب وزن آن با پخت توضیح داد و گفت: وزن استاندارد هرچانه نان تافتون و لواش باید حداقل ۲۰۰ گرم باشد این درحالی است که درسالهای اخیر برای تناسب دخل و خرج نانوایان و اعتراض آنها به عدم افزایش قیمت، استان داران هر استان در پاسخ به اعتراض نانوایان تنها یک راه حل داشتند و آن هم کاهش وزن چانه نان بود که این مسئله خیانت بزرگی به مردم بود چراکه نانوایان با کاهش وزن نان نمیتوانند مانند قبلاندازه نان را بالا ببرد و خمیر نازک شده و در نتیجه تخمیر و زمان پخت آن هم درپی آن سقوط میکند که همه این عوامل اثرمستقیمیبر سلامتی مردم دارد.
آمار تکان دهنده قربانیان نان بیماری زا عضو کمیته تدوین استاندارد گندم و آرد کشور از هشدار مسئولان نسبت به بیماری زا بودن نان خبر داد و گفت: رییس سابق پژوهشکده غله کشور و همچنین رییس دفتر بهبود تغذیه پیشتر نسبت به کیفیت پایین نان هشدار و اطلاع داده بودند که هرساله این نانها ۳۰ هزار نفر را به خاطر بیماری زا بودن به دام مرگ میکشاند.
به گفته وی، اگر دولت هرساله اقدام به تنظیم معقول و توجیه پذیر قیمت نان کند، نه حق نانوایان تضییع میشود و نه سلامتی مردم به خطر میافتد و نانوایان هم به خاطر بی برنامگی دولت زیان نمیبینند، در نتیجه هرج و مرجی در حوزه نان هم اتفاق نمیافتد. بنابراین با طرح هوشمندسازی نان که دست پرورده وزیر اقتصاد و دارایی بود نه تنها کمکی به این صنف نشد بلکه فعالان این صنف، آسیبهای جدی را متحمل شدند.
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 350353 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.