کمتر از ۴۰ درصد دانشجویان علوم پزشکی به رشته تحصیلی خود علاقه دارند، یکسوم احساس امنیت کافی در دانشگاه ندارند و ۲۳ درصد به مهاجرت فکر میکنند. اینها بخشی از یافتههای پژوهشی است که در نشست مدیران فرهنگی و تربیتبدنی دانشگاههای علوم پزشکی کشور ارائه شد؛ پژوهشی که به گفته مسئولان، تصویری واقعی از سبک زندگی، سلامت روان و نگرشهای دانشجویان را نشان میدهد.
به گزارش خبرنگار امین از ساری، در نشست هماندیشی مدیران فرهنگی و تربیتبدنی دانشگاههای علوم پزشکی، یافتههای پژوهشی درباره سبک زندگی دانشجویان ارائه شد. این پژوهش که بر روی ۱۱ هزار دانشجو انجام شده، ابعاد مختلفی از وضعیت تحصیلی، فعالیتهای روزمره، سلامت روان و نگرشهای آنان را بررسی کرده است.
پیشزمینه و هدف پژوهش
وزارت بهداشت با هدف ارائه تصویری جامع از وضعیت دانشجویان علوم پزشکی کشور، این مطالعه را در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ طراحی و اجرا کرد. این پژوهش بدون درج اطلاعات هویتی دانشجویان انجام شده و تلاش داشته است تا نگاهی بیطرفانه و واقعبینانه به سبک زندگی و سلامت روان آنان ارائه دهد. دادههای حاصل، مبنای برنامهریزیهای فرهنگی، ورزشی و سلامت روان در دانشگاهها خواهند بود.
مهمترین یافتهها
پژوهش حاضر به بررسی وضعیت دانشجویان از لحاظ تحصیلی، اجتماعی، ورزشی و روانی پرداخته است که برخی از نکات کلیدی این پژوهش عبارتاند از:
۱. علاقهمندی تحصیلی و آینده شغلی
۲۷.۸ درصد از دانشجویان علاقهای به رشته تحصیلی خود ندارند و ۳۲.۹ درصد علاقه کمی دارند. این آمار نشان میدهد که بیش از نیمی از دانشجویان، در انتخاب رشته تحصیلی خود دچار تردید یا نارضایتی هستند، که میتواند در آینده بر کیفیت خدمات درمانی کشور تأثیر بگذارد.
تنها ۱.۵ درصد دانشجویان علاقه بسیار زیادی به رشته خود دارند، که این رقم نشاندهنده میزان پایین اشتیاق تحصیلی در بین دانشجویان علوم پزشکی است.
۲. سلامت جسمی و روانی و اعتقادات مذهبی
۸۲.۲ درصد دانشجویان خود را سالم ارزیابی کردهاند، در حالی که ۶ درصد به دلیل بیماری دارو مصرف میکنند.
۴۰.۳ درصد از دانشجویان حداقل یک تا دو روز در هفته فعالیت بدنی دارند، که نشان میدهد سبک زندگی کمتحرک در میان دانشجویان علوم پزشکی نیز مشهود است.
۵۱.۹ درصد از دانشجویان اعتقادات مذهبی خود را عاملی برای تابآوری در برابر مشکلات میدانند.
۳. اوقات فراغت و فضای مجازی
۳۲ درصد از دانشجویان بیش از ۴ ساعت در روز در فضای مجازی فعال هستند، در حالی که ۵۲.۷ درصد بین ۲ تا ۴ ساعت و ۱۲ درصد کمتر از یک ساعت در روز از اینترنت و شبکههای اجتماعی استفاده میکنند.
استفاده زیاد از فضای مجازی، یکی از عوامل تأثیرگذار بر سبک زندگی و کاهش تعاملات اجتماعی حضوری میان دانشجویان محسوب میشود.
۴. امنیت در محیط دانشگاهی
دوسوم از دانشجویان دانشگاه را محیطی امن میدانند، اما یکسوم از آنها احساس امنیت کافی ندارند.
۵. مهاجرت و نگرش به آینده
۲۳ درصد از دانشجویان تمایل به مهاجرت دارند، در حالی که ۱۱ درصد زندگی در ایران را به سایر کشورها ترجیح میدهند.
۵۰ درصد دانشجویان به ایرانی بودن خود افتخار میکنند و ۸۰ درصد به جایگاه بالای فرهنگی و تمدنی ایران اذعان دارند.
نتایج این بخش از پژوهش نشان میدهد که بخشی از دانشجویان، آینده تحصیلی و شغلی خود را خارج از کشور میبینند، که این مسئله میتواند بر وضعیت نیروی انسانی نظام سلامت ایران تأثیرگذار باشد.
جمعبندی و پیامدهای پژوهش
این پژوهش، تصویری واقعی از وضعیت دانشجویان علوم پزشکی ارائه میدهد. دادههای حاصل، نهتنها چالشهای موجود را نشان میدهد، بلکه زمینهای برای برنامهریزی بهتر در حوزههای فرهنگی، آموزشی و سلامت روان نیز فراهم میکند.
دکتر سیامک طهماسبی، رئیس اداره مشاوره و سلامت روان وزارت بهداشت، در این نشست تأکید کرد: «نتایج این پژوهش باید مبنای تصمیمگیریهای علمی و سیاستگذاریهای فرهنگی و ورزشی دانشگاهها قرار گیرد. بدون شناخت دقیق نیازها و چالشهای دانشجویان، برنامهریزیها تأثیر چندانی نخواهد داشت.»
این نشست که همزمان با اختتامیه نهمین دوره مسابقات فوتسال دانشجویان علوم پزشکی برگزار شد، فرصتی برای بررسی چالشها و ارائه راهکارهایی برای بهبود شرایط دانشجویان بود. حال باید دید که نتایج این پژوهش، تا چه حد بر سیاستگذاریهای آینده در حوزه آموزش، سلامت و فرهنگ دانشگاههای علوم پزشکی تأثیر خواهد گذاشت.
منبع خبر «فائزه نصرتی» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 399897 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
برچسب های :
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط پایگاه خبری _تحلیلی امین در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.