روز به روز از کیفیت آن کاسته می شود ضمن آن که وزن و حجم آن هم آب می رود بماند که باید برای خرید آن با همین شرایط هم صفهای طولانی ایستاد، منظورم نان است همان که از گذشته تا امروز حتی در استانهایی چون گیلان که تولید کننده محوری برنج کشور است همچنان قوت لایموت و پایه سفره مردمان است.
البته خیلی وقت است که نان کیفیت ندارد، فرقی نمی کند چه باشد لواش، تافتون، سنگک، بربری و غیره؛ مهم آن است نانی که میخرید ۲ ساعت نگذشته بیات می شود و همان نان تازه هم یا خمیر است یا سوخته و بخش زیادی از آن هدر رفته و دور ریز می شود.
ضمن آنکه دیگر نانها اندازههای سابق را ندارد و هر روز کوچک و کوچکتر میشود و دیگر از آن نانهای سنگک و بربری یک متری و حتی بلندتر خبری نیست مگر آنکه نان سفارشی بخواهید و هزینه چند برابری هم برای آن بپردازید البته در نانوایی های آزاد این امر معمول تر است، ضمن آنکه اینجا در رشت سنگک هم ماشینی پخت میشود و اصلا عطر و طعم نانهای سنگکی که بر روی تنورهای پر از سنگریزه پخت می شود را ندارد و پخت ماشینی آن هم از کیفیت آن کاسته است تافتون و بقیه نانها هم آب رفتهاند و کوچک شده اند.
در موضوع نان هر کس مسئولیت را گردن دیگری می گذارد، یکی می گوید آرد کیفیت ندارد، یکی میگوید اختلاط آرد به درستی انجام نمی شود، دیگری عنوان می کند نانوا خوب پخت نمی کند یا خمیر مایع مناسب استفاده و تخمیر آن به درستی انجام نمیشود و یا آنکه تجهیزات و امکانات نانوایی ها فرسوده و مستهلک است و دلایل بسیار دیگر.
موضوعی که مساله دیروز و امروز مردم نیست و در عین حال پایه سلامتی آنان است اما در این سالها بر شدت و حدت مباحث مربوط به کیفیت و کمیت آن افزوده شده است.نانی که قوت اصلی خانوارهای ایرانی را تشکیل می دهد و اگر از کیفیت خوبی برخوردار و نیز غنی شده باشد می تواند بخشی از مشکلات تغذیهای خانوارها را بویژه طبقات کم بضاعت و محروم که دسترسیشان به سایر اقلام سبد غذایی اندک و یا محدود است نیز حل کند اما این موضوع دوم مساله ای جدی است که در دوره ای (حدود یک دهه قبل) به صورت محدود بدان پرداخته شد اما این سالها که اصل کیفیت و کمیت نان مساله دارد غنی شدن آرد ونان به فراموشی سپرده شده است.از اینرو ما نیز این موضوع را در گزارشی دیگر به صورت مفصل می پردازیم و فعلا کمیت و کیفیت نانها را بررسی می کنیم.
آنچه در وضعیت کنونی مشهود است آنکه نانوا مسئولیت خود را در بهبود کیفیت نمیپذیرد و میگوید؛ آرد خوب نیست سهمیه کم است، تسهیلات برای بازسازی و نوسازی نیست، مسئولان هم این مسئولیت را بر گردن نانوا و صنف می گذارند و مردم هم از چشم هر ۲ و نیز کوتاهی بخش نظارتی می بینند با این عنوان که بر کیفیت و کمیت نان نظارت مطلوبی اعمال نمی شود.
برخی هم معتقدند؛ برای کیفیت مطلوب نان ابتدا باید قیمت آن واقعی شود و از سوی دیگر فضای رقابتی برای نانوایان ایجاد شود تا شاهد بهبود وضعیت نان باشیم.
نان امروز قوت اصلی عمده مردم بویژه اقشار کمدرآمد است اما کیفیت، وزن و اندازه آن در گیلان همواره موجب نارضایتی اکثر مصرف کنندگان است البته این نارضایتی فقط محدود به مصرف کننده نیست بلکه نانوایان نیز از قیمت پایین، افزایش هزینهها، کیفیت نامطلوب آرد و نبود فضای رقابتی گلهمندند.
پس از اجرای طرح هدفمندی یارانهها با وجود آنکه هر ساله قیمتها اصلاح شده اما وزن هر قرص نان هم به تاکید مردم و شواهد، کاسته شده و از سوی دیگر کیفیت نان نیز نسبت به چند سال گذشته مستمر پایینتر آمده است.رئیس اتحادیه نانوایان شهرستان رشت در خصوص کیفیت نان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: اگر ما بر این باوریم که کیفیت نان باید مطلوب باشد باید نخست فضای عرضه نان را رقابتی کنیم تا مصرف کننده امکان خرید از واحدی را داشته باشد که نان با کیفیتتری تولید میکند.مجید احمدی افزود: پرداخت یارانه به آرد اشتباه است (آنچه که امروز انجام می شود) زیرا یارانه باید به مصرف کننده پرداخت شود تا آنان بتوانند نان را با قیمت واقعی اما با کیفیت مطلوب تهیه کنند که این امر نیز به نوعی بین نانوایان ایجاد رقابت میکند.وی با بیان اینکه بیش از سه هزار و ۸۰۰ واحد نانوایی در گیلان فعالیت دارند که حدود ۹۰۰ واحد آن در مرکز استان هستند، ادامه داد: از سویی امروز دغدغه نانواها آن است که سهمیه آرد خود را حفظ کنند که این خود یکی دیگر از مشکلات این صنف است زیرا از زمانی که خرید نان کارتی شده، نانوایی ها فقط تلاش میکنند این سهمیه را حفظ کنند.
رئیس اتحادیه نانوایان اتاق اصناف مرکز گیلان اضافه کرد: هماکنون اکثر نانواییها توجه چندانی به کیفیت ندارند که باید فکری هم به حال این معضل شود ضمن آنکه کمبود سهمیه هم مساله ای است که باید برای افزایش آن تدبیر شود.
وی اضافه کرد: به هر حال باید چارهای اندیشید تا نان از حالت سهمیهبندی خارج شود و سهمیه آردی که برای نانواییها درنظر گرفته میشود نیز برداشته شود تا نانوا به دنبال مشتری باشد و نان را به گونهای پخت کند که رضایت مشتری جلب شود نه آنکه مشتری به دنبال نان خوب باشد.
احمدی بیان کرد: محدود کردن نانوایی ها به چند کیسه آرد باعث می شود تا نانوا برای آنکه تعداد بیشتری پخت کند از وزن نان بکاهد و از سوی دیگر کیفیت مطلوب نان نیز برای آنان ملاک نیست زیرا میدانند این سهمیه محدود را با هر کیفیتی که پخت کنند، فروش میرود.
وی خاطرنشان کرد: اگر سهمیه آرد افزایش یابد بی شک این امر روی کیفیت نان هم تاثیر مثبت خواهد گذاشت زیرا نانوایی ها مجبورند نان با کیفیتتری تولید کنند تا تولیدشان بفروش برود که با این کار هم نان کیفیت مطلوبی می یابد و هم مصرف کننده راضی خواهد بود.
رئیس اتحادیه نانوایان اتاق اصناف مرکز گیلان اظهار کرد: گندم و آرد محصولی راهبردی است و نان قوت اصلی از اینرو باید نان باکیفیت به مردم تحویل شود که در این راستا انتظار داریم مسئولان به گونهای اقدام کنند که کیفیت آرد ارتقا یافته و نانوا هم مجبور شود نان با کیفیتی را در فضایی رقابتی عرضه کند.
وی در ادامه گفت: امروز با این سیستم عرضه نان، آمارسازی بسیار راحت است زیرا همه بسترها فراهم است و با کارتهای بانکی به راحتی می توان برای تعداد نان آمارسازی کرد به همین دلیل دولت باید چاره ای اندیشد تا فضا توزیع و عرضه نان رقابتی شود. احمدی با اشاره به کیفیت نان اظهار کرد: ما در استان تولید کننده گندم نیستیم به همین دلیل مجبوریم گندم مورد نیاز را از سایر استانها تهیه کنیم و بر این مبنا در مقطعی کیفیت آرد مطلوب و گاه نیز چندان خوب نیست که این امر یکی از دلایل مهم بیکیفیتی نان است.وی افزود: آردی که برای گیلان ارسال میشود عموما کیفیت مطلوبی ندارد اما مصرفکنندگان، نانوا را مسئول میدانند و ضمن اینکه مصرف کننده حق دارد نان با کیفیت در اختیار داشته باشد.وی در ادامه گفت: البته کیفیت نان به عوامل دیگری همچون مهارت نانوا، مواد اولیه مناسب و همچنین تجهیزات روز بستگی دارد که علاوه بر داشتن آرد مطلوب، نانوا هم باید مهارت لازم را برای تهیه نان مرغوب داشته باشد زیرا این مهارت میتواند روی کیفیت نان تاثیر مثبتی داشته باشد.رئیس اتحادیه نانوایان اتاق اصناف مرکز گیلان به وزن نان نیز اشاره و بیان کرد: در خصوص اندازه و وزن نان نیز ۲ نوع یارانه در اختیار نانوایی ها قرار میگیرد و به همین دلیل امکان دارد که در یک منطقه، نانوایی نان بزرگتر و نانوایی دیگری نانی که پخت می کند کوچکتر و وزن آن کمتر باشد که این امر مربوط به نوع یارانه ای است که دراختیار نانواییها قرار می گیرد.
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 365257 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.