جادله پر سر و صدای چند روز پیش زلنسکی و ترامپ، انعکاس وسیعی در رسانههای جهان و افکار عمومی بینالمللی پیدا کرد و بلافاصله به خبر اول جهان تبدیل شد. ماجرا از آنجا آغاز شد که رئیس جمهور آمریکا، زلنسکی را متهم کرد که عدم توافق با روسیه، خطر آغاز «جنگ جهانی سوم» را به وجود میآورد و هشدار داد که در صورت عدم توافق، ایالات متحده حمایت خود را از اوکراین قطع خواهد کرد.
نسیبه پیرایش
مجادله پر سر و صدای چند روز پیش زلنسکی و ترامپ، انعکاس وسیعی در رسانههای جهان و افکار عمومی بینالمللی پیدا کرد و بلافاصله به خبر اول جهان تبدیل شد. ماجرا از آنجا آغاز شد که رئیس جمهور آمریکا، زلنسکی را متهم کرد که عدم توافق با روسیه، خطر آغاز «جنگ جهانی سوم» را به وجود میآورد و هشدار داد که در صورت عدم توافق، ایالات متحده حمایت خود را از اوکراین قطع خواهد کرد.
ونس نیز زلنسکی را به «بیاحترامی» متهم کرد و از او خواست تا از تلاشهای ترامپ برای پایان دادن به درگیریها قدردانی کند. این درگیری لفظی به حدی شدت گرفت که ترامپ جلسه را به طور ناگهانی خاتمه داد و امضای توافقنامه معدنی را لغو کرد. پس از این واقعه، ترامپ در شبکههای اجتماعی اعلام کرد که زلنسکی «آماده صلح نیست» و به کاخ سفید «بیاحترامی» کرده است. زلنسکی نیز در پیامی در شبکه X از حمایتهای آمریکا تشکر کرد و بر نیاز اوکراین به «صلح عادلانه و پایدار» تأکید نمود. این رویداد تنشهای عمیقی را در روابط ایالات متحده و اوکراین آشکار ساخت و آینده همکاریهای دو کشور را در هالهای از ابهام قرار داد.
در ایران اما واکنشها به این ماجرا قابل پیشبینی بود. چنانچه اصلاحطلبان رفتار زلنسکی را در کاخ سفید قهرمانانه توصیف کردند و اصولگرایان هم که در هر شرایطی وظیفه دیگری جز فحش دادن به برجام و مذاکره ندارند، نوشتند: «این هم نتیجه اعتماد به آمریکا و اروپا!»
بر همین اساس کیهان مثل همیشه شروع به فحاشی و تکهانداختن به اصلاحطلبان کرد. حسین شریعتمداری پفک نخوردن خر را با مذاکره ترامپ و زلنسکی در دوکفه ترازو گذاشت و نوشت: «به دنبال ماجرای پلشت جمعه شب در اتاق بیضی کاخ سفید، انتظار آن بود که مدعیان اصلاحات به خاطر اصراری که بر مذاکره با آمریکا داشتند، از خجالت آب شوند و عرق شرم بر پیشانیشان بنشیند! ولی واکنش برخی از آنها حکایت دیگری داشته و دارد!»
جمهوری اسلامی اما نوشت: «مجادله پیروز زلنسکی با ترامپ در واشنگتن نشان داد که میتوان با شیطان هم مذاکره کرد و بر او پیروز شد. این طور نیست که در هر مذاکرهای امتیاز داده شود و یا نتیجه دلخواه به دست بیاید. مطلوبترین نتیجه اینست که حرف خود را از بلندگوها و دوربینهای بینالمللی به سمع و نظر عموم برسانید. این اقدام شما راه خود را باز میکند و شما را به هدفتان میرساند.»
احمد زیدآبادی هم در کانال تلگرام خود نوشت: «ترامپ و تیمش بر این باورند که جنگ اوکراین به بنبست رسیده و به ناچار باید راهی به سمت صلح باز شود، هر چند که این موضوع به پرداخت هزینهای دردناک از طرف کیف بیانجامد. آنها ادامه جنگ به قصد شکست و تحقیر نهایی پوتین را به احتمال وقوع جنگ جهانی سوم ربط میدهند و به همین جهت، خواهان آتشبس و سپس مذاکره برای دستیابی به پیمان صلح هستند.
ولودیمیر زلنسکی اما از عینک دیگری به ماجرا مینگرد. از نگاه او پوتین موجودی بینهایت جاهطلب و غیرقابل اعتماد و در رؤیای تسلط بر سرتاسر اروپاست که اگر امروز در مرزهای بینالمللی اوکراین متوقف نشود، فردا باید در دل اروپا با آن جنگید. از این رو، او خود را در صف مقدم دفاع از “دنیای آزاد” در برابر استبداد روسی میبیند. در واقع ماهیت دعوا بر سر این اختلاف است و داوری بین آنها بستگی به دیدگاه داور به این موضوع دارد.»
علی مطهری نماینده ادوار مجلس، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «موضع ایران درباره درگیری لفظی ترامپ و زلنسکی در حضور خبرنگاران جالب توجه خواهد بود. زیرا ایران از یک طرف با ترامپ در محکوم نکردن تجاوز روسیه به اوکراین شریک است و نمیتواند او را محکوم کند و از طرف دیگر نمیتواند زلنسکی را به خاطر دفاع از استقلال و تمامیت ارضی کشورش محکوم کند.»
اما رهبری در توییتی نوشتند: «عبرت اول در قضیه اوکراین این است که پشتیبانی قدرتهای غربی از کشورها و دولتهایی که دستنشانده آنها هستند، یک سراب است. این را همه دولتها بدانند. آن دولتهایی که پشتگرمیشان به آمریکا و به اروپا است، ببینند وضع امروز اوکراین را.»
برخی تحلیلها مدعی هستند آمریکا و روسیه پشت پرده با هم معامله کردهاند. آمریکا اوکراین را قربانی میکند و روسیه مثل همیشه پشت ایران را خالی خواهد کرد تا با دست پر از جنگ نفسگیر اوکراین خارج شود.
در این باره اسفندیار خدایی نوشت: «روسیه حتماً از رابطه با ایران به عنوان یکی از ابزارهای خود در تعاملات بینالمللی استفاده میکند، اما فارغ از دعواهای جناحی، روسیه بر ایران نفوذی مشابه آمریکا بر اوکراین، ندارد و پوتین نمیتواند رفتاری مشابه زلنسکی با مثلاً رئیسجمهور پزشکیان داشته باشد. اما این را باید بدانیم که اگر پوتین چنان نفوذی داشته باشد بعید است از ترامپ جوانمردتر باشد.»
در هر صورت اتفاقی که در آن شب طوفانی در کاخ سفید رخ داد نه اولین و نه آخرین اتفاق از این قبیل است. قدرتهای بزرگ برای منافع خود همواره بر سر قدرتهای کوچکتر معامله کردهاند و معامله خواهند کرد.
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 399703 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.