سرطان بیماری وحشت آفرین و عامل بسیاری از مرگهای ناشی از نارسائیهای سلولی در جهان و ایران به شمار میرود که با رشد شهرنشینی و خروج مسیر زندگی از سنت به مدرنیسم و تغییر الگوی غذایی، همه گیری آن روزافزون میشود.
آذربایجانشرقی و کلانشهر تبریز به عنوانی منطقه ای صنعتی سالهای اخیر با رشد بی سابقه انواع سرطانها مواجه شده است که تداوم این داستان و عدم پایش، رصد و کنترل آن میتواند هزینههای بسیار گزاف اقتصادی، درمانی و بهداشتی، اجتماعی و فرهنگی به مردم و نظام سلامت این خطه تحمیل کند.
هرچند به اعتقاد پزشکان و صاحب نظران با پیشرفتهای علم پزشکی طی دهههای اخیر، انواع سرطانها قابل پیشگیری و درمان است، اما در ایران به دلیل نبود اطلاع رسانیهای کافی، مداوم و مستمر به خانوارها، شاهد افزایش آمارهای ابتلا به صورت تصاعدی هستیم که اگر امروز از سوی نهادهای متولی اعم از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، ورزش و جوانان، دانشگاههای علوم پزشکی، نهادهای فرهنگی و به خصوص رسانهها اقدامات اساسی و موثر به انجام نرسد، در آینده ای نه چندان دور شاهد حذف انبوهی از نیروی انسانی و کار کشور از چرخه اقتصادی و به تبع آن هزینههای سرسام آور درمان خواهیم بود.
پزشکان عوامل خطر قابل کنترل انواع سرطانها را مصرف دخانیات، چاقی، مصرف بی رویه الکل و داروها، قرار گرفتن در معرض اشعه ماورای بنفش، مواجهات شغلی، آلودگی هوا، مواجهه با تشعشعات، اثرات بعضی از هورمونها، تغذیه نامناسب، کم تحرکی، استرس و زبالههای سمیمیدانند که میتوان با برنامه ریزیهای کلان مدیریتی کشور و نیز آگاههای افراد از بروز این بیماری کشنده جلوگیری کرد.
در همین راستا عوامل خطر غیرقابل کنترل سرطان نیز همچون سن، سابقه خانوادگی، عوامل ژنتیکی، جنس، نژاد، سابقه وجود سرطان در خود فرد و عود مجدد و بعضی از عفونتها نیز دخالت دارد که نیازمند پیشگیریهای اولیه است.
تغییر در عادات اجابت مزاج مثل یبوست یا اسهال غیرطبیعی به مدت طولانی، وجود خون در مدفوع و اختلال در دفع ادرار و وجود خون در ادرار، هرگونه تغییر در اندازه، شکل و رنگ زگیل یا خالهای موجود در بدن و وجود زخم در پوست که پس از ۲ هفته بهبود نیابد، ایجاد توده یا برآمدگی در پستان یا هر نقطه دیگر بدن، خونریزی یا ترشح غیرطبیعی دستگاه تناسلی زنانه یا مجاری طبیعی بدن، اشکال در بلع غذا و سرفههای مداوم یا گرفتگی صدا از جمله علایمیبه شمار میرود که فرد با مشاهده هر یک از آنها باید به مراکز درمانی و پزشک معالج مراجعه کند.
باید توجه داشت که در صورت هر گونه بی توجهی به موارد فوق که مورد وثوق پزشکان و کارشناسان امر است، علاوه بر اینکه خود فرد مبتلا از نظر جسمیو روحی دچار اختلالهای بسیار نامناسب و درگیرشونده خواهد شد، برای جامعه و خانواده نیز هزینههای هنگفتی را تحمیل میکند که شاید تامین این هزینهها از هر خانواری برنیاید.
آذربایجانشرقی با جمعیت بیش از چهار میلیون نفر، دارای افزون بر هشت هزار کارخانه و واحدهای تولیدی و صنعتی آلوده کننده است که در سالهای اخیر به دلیل افزایش روزهای آلوده هوا بیش از سایر استانها در معرض شیوع انواع سرطانها قرار گرفته است که لازم است مدیران ارشد استان و دست اندرکاران دانشگاه علوم پزشکی فکری عاجل و اقدامات مقتضی برای جلوگیری از انواع سرطانها اتخاذ کنند.
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 397831 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.