به گزارش سرویس اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «آناج»، یونسکو در چارچوب ژئوپارکهای جهانی بر توانمندسازی و مشارکت فعال زنان تأکید ویژه دارد و معتقد است که حضور مؤثر زنان در مدیریت و توسعه تمام ژئوپارکها، از جمله ژئوپارک در حال تاسیس سهند مراغه به حفاظت از میراث زمینشناختی و تحقق اهداف توسعه پایدار کمک میکند. […]
به گزارش سرویس اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «آناج»، یونسکو در چارچوب ژئوپارکهای جهانی بر توانمندسازی و مشارکت فعال زنان تأکید ویژه دارد و معتقد است که حضور مؤثر زنان در مدیریت و توسعه تمام ژئوپارکها، از جمله ژئوپارک در حال تاسیس سهند مراغه به حفاظت از میراث زمینشناختی و تحقق اهداف توسعه پایدار کمک میکند.
ژئوپارک جهانی قشم نمونهای برجسته در این زمینه است تا جایی که در این ژئوپارک، زنان با فعالیت در حوزههای مختلفی مانند صنایعدستی، راهنمایی گردشگری، مدیریت رستورانها و اقامتگاههای محلی، نقش کلیدی در پیشبرد اهداف ژئوپارک ایفا میکنند.
ین مشارکت گسترده، علاوه بر حفظ و ترویج فرهنگ بومی، به اشتغالزایی و توانمندسازی اقتصادی جامعه محلی منجر شده است؛ به طوری که در سال ۲۰۲۳ میلادی، یونسکو در گزارشی، بانوان قشم را الگویی موفق در هدایت فعالیتهای ژئوتوریسمی معرفی کرد.
نشریه بینالمللی یونسکو نیز در شمارهای ویژه، به نقش بانوان جزیره قشم در توسعه پایدار ژئوپارک پرداخته و با نمایش تصاویری از صنایعدستی و غذاهای محلی تهیهشده توسط زنان قشم، بر اهمیت حفظ میراث فرهنگی و نقش زنان در اقتصاد محلی تأکید کرده است.
با این مقدمه به گفتوگو با دکتر «غلامرضا زارع»، دبیر کارگروه تاسیس ژئوپارک سهند به مرکزیت مراغه میپردازیم تا با نقش و اهمیت زنان در این ژئوپارک بیش از پیش آشنا شویم.
پرسش: توانمندسازی زنان روستایی در ژئوپارکها چه اهمیت دارد؟
پاسخ: توانمندسازی به مفهوم فرآیند کسب امکان توانایی انتخاب در بستری است که افراد از این امکان محروم بودهاند و سازمان ملل آن را یکی از حقوق اساسی بشر بیان کرده است. توانمندسازی زنان روستایی در ژئوپارکها به اهمیت افزایش قدرت زنان تمرکز دارد و از دیدگاه محققان مطالعات زنان، به مفهوم «اختیار» یعنی توانایی انتخاب، تصمیمگیری و عمل به آنچه فرد تمایل دارد، است که به استقلال اقتصادی و بهبود مهارتهایی چون ارتباطات و رهبری منجر میشود؛ این عوامل به زنان این امکان را میدهد که در روند زندگی و جامعه خود تاثیرگذار باشند.
پرسش: چرا نقش زنان روستایی در ژئوپارکها برجستهتر از مردان به نظر میرسد؟
پاسخ: نیمی از جمعیت روستاها را زنان تشکیل میدهند و از طرفی گردشگری روستایی در اشکال مختلف خود در نواحی روستایی در حال شکلگیری است. مشارکت و توانمندسازی زنان روستاها برای بهرهمند شدن آنان از مزیتهای توسعه گردشگری، پایدار بودن آن را تضمین میسازد. زنان روستایی دسترسی کمتری به تحصیلات، شغل، درآمد و قدرت نسبت به مردان دارند. تجربههای جهانی هم نشان میدهد که گردشگری به ویژه گردشگری روستایی میتواند فرصتهایی برای توانمندسازی زنان فراهم کند. زنان روستایی میتوانند از مهارتهای مرتبط با کشاورزی، خانهداری و صنایع دستی در گردشگری استفاده کرده و کمک زیادی به اقتصاد روستا در بلندمدت بکنند. بنابراین کسب و کارهای کوچک مقیاس با مالکیت محلی در نواحی روستایی فرصتهای جذاب برای مشارکت زنان فراهم میکند.
پرسش: چرا نقش زنان در ژئوپارکها بیشتر در حوزه گردشگری ترسیم میشود؟
پاسخ: گردشگری یک صنعت درآمدزا و محرکی برای از میان بردن فقر و بیکاری است و یکی از ویژگیهای بارز این بخش ظرفیت بالای آن در ایجاد اشتغال برای زنان و جوانان است. سازمان جهانی گردشگری اعلام کرده است که نرخ جهانی زنان کارآفرین در بخش هتلداری و رستوران ۳۶ درصد و در مقایسه با دیگر بخشها بالاتر است. همچنین در کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، زنان ۶۰ درصد از اشتغال را در بخش گردشگری تشکیل میدهند و این درصد بالاتر از سهم زنان شاغل در بخش خدمات (۴۷٪) و در کل اقتصاد (۴۳٪) است. بر همین اساس زنان نقش کلیدی در گردشگری و ژئوپارکها دارند و به عنوان رهبران، مبتکران و صاحبان مشاغل و حتی به عنوان معلمان و راهنمایان گردشگری شناخته میشوند.
پرسش: جلب مشارکت زنان در ژئوپارکها چه آثار فرهنگی دیگری در پی دارد؟
پاسخ: مشارکت زنان در توسعه صنایع دستی ضمن بهرهمندی از مزیتهای اقتصادی، نقش مهمی در حفظ سنتها و فرهنگ جوامع محلی دارد و مشارکت عمومی را در نشر فرهنگ جامع تقویت میکند. زنان روستایی در چنین فضایی، ارزش میراث فرهنگی و طبیعی خود را درک کرده و ضمن دانشافزایی در حفاظت از منابع موجود بیش از پیش همت میکنند؛ مهمترین تاثیری که ژئوپارک بر زنان دارد، تغییر نگرش جامعه است که نقش اجتماعی و مالی آنها را در جامعه به رسمیت بشمارند و زمینه مشارکت اجتماعی و فرهنگی زنان را فراهم کند.
پرسش: جلب مشارکت زنان در ژئوپارکها از نظر اجتماعی چه آثاری در پی دارد؟
پاسخ: ژئوپارک میتواند دانش و اعتماد به نفس زنان را افزایش دهد و فرصتهای شغلی و شانس سفر به مناطق دیگر را برای آنها فراهم کند؛ زنانی که در بخشهای مدیریتی، خدماتی و بازرگانی ژئوپارک فعالیت میکنند، در رویدادهای اجتماعی حضور مییابند و به توانمندی مالی مستقل میرسند؛ این مشارکت، شرایط عمومی برای افزایش سطح زندگی، رفاه خانواده و بهداشت را افزایش میدهد و در تربیت فرزندان آگاه و توانمند موثر است.
پرسش: چرا بیشتر سایتهای ژئوپارک مراغه هم در روستاها قرار دارد؟
پاسخ: توسعه گردشگری بر پایه ژئوسایتها و ایجاد ژئوپارکها در مناطق روستایی میتواند فرصتهای شغلی، فعالیتهای اقتصادی و منابع درآمدی جدید ایجاد کند و سبب تشویق جوامع بومی به تولید محصولات محلی و صنایع دستی شود؛ بر همین اساس شبکه ژئوپارکهای اروپایی(EGN) هم تاکید دارد که تمامی ژئوپارکها در مناطق روستایی ایجاد شوند.
ژئوپارکها فرصتهای بیبدیل برای توسعه روستایی هستند که نرخ بیکاری و مهاجرت در مناطق روستایی را کاهش میدهندبنابراین ژئوپارکها فرصتهای بیبدیل برای توسعه روستایی هستند که نرخ بیکاری و مهاجرت در مناطق روستایی را کاهش میدهند و با فروش صنایع و تولیدات بومی نقش مهمی در توسعه اقتصادی روستاها فراهم میکنند؛ همچنین سبب صادر شدن این محصولات همراه با دانش بومی و احساسات سازندگان آنها میشود و در انتقال فرهنگ جوامع محلی نقش بسزایی دارند.
ژئوپارک جهانی مراغه هم پس از ثبت میتواند همانند سایر ژئوپارکهای مکانی برای تداوم زندگی مردم محلی و کسب درآمد آنان از فعالیتهای اقتصادی باید و جامعه محلی را توسعه دهد؛ از جمله این فعالیتها، ایجاد تعاونیهای مختلف صنایع دستی و کشاورزی(صنایع تبدیلی) زنان در مناطق روستایی است. این اقدام در راستای تحقق پنجمین هدف از اهداف هفدهگانه توسعه پایدار است که به موضوع مشارکت زنان در جامعه تاکید دارد.
جلب مشارکت مردم محلی در ژئوپارکها از اهمیت ویژه برخوردار است؛ در ژئوپارکها، جاذبههای طبیعی، فرهنگی، هنری و تاریخی خاصی وجود دارد که در مجموع روی اقتصاد منطقه تاثیر قابل توجهی میگذارد؛ از مهمترین رویکردهای اساسی ژئوپارکها جلب مشارکت و همکاری جامعه محلی در مدیریت و بهرهبرداری پایدار از منابع و توانمندیهای سرزمین است.
همکاری و همیاری جوامع محلی در حفظ و نگهداری میراث زمین شناختی، طبیعی و فرهنگی، راهبردی موثر در معرفی مناطق تحت عنوان ژئوپارکهاست که یکی از بهترین مدلها برای نشان دادن همزیستی پایدار بین انسان و زمین است.
بر همین اساس جوامع محلی در جوار ژئوپارک میتواند نقش مهمی در توسعهی پایدار داشته و مشارکت جوامع محلی بخصوص روستاها گام موثری در راستای گردشگری پایدار باشد.
گردشگری روستایی در توانمندسازی مردم محلی و توسعۀ منابع انسانی، تنوعبخشی به اقتصاد، ایجاد فرصتهای شغلی، ارتقای استانداردهای زندگی مردم روستایی نقش مهمی دارد و فعالیت را برای مشارکت زنان فراهم میکند.
گفتنی است ژئوپارک مراغه به دلیل داشتن وسعت قابل توجه که کل شهرستان را در بردارد، از تنوع و تعدد ساختارها و پدیدههای زمینشناختی برخوردار است و بیش از ۵۵۰ میلیون سال قدمت دارد.
این کهندیار با وجود بیش از ۱۰۰ اثر تاریخی ثبت شده در مناطق مختلف و روستاها شرایط ویژهای را برای ژئوپارک مراغه فراهم آورده است.
انتهای خبر/
لینک کوتاه : https://anaj.ir/?p=98706
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 398051 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
برچسب های :
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط پایگاه خبری _تحلیلی امین در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.