مثبت اعلام شدن روند مذاکرات عمان باعث شد تا قیمت ارز و طلا با ریزش شدیدی مواجه شود. فعالان اقتصادی این کاهش قیمت را هیجانی توصیف میکنند و بر این باورند که به فرض توافق، تا مولفههای اقتصادی هم چون عادیسازی صادرات نفت، برقراری ارتباط نظام بانکی کشور با شبکه بانک جهانی، مهار تورم، خروج از رکود با تزریق سرمایه به بخش تولید، بازگشت اعتماد عمومی به آینده و غیره اصلاح نشوند، ثباتی در قیمت ارز رخ نخواهد داد.
نسیبه پیرایش
مثبت اعلام شدن روند مذاکرات عمان باعث شد تا قیمت ارز و طلا با ریزش شدیدی مواجه شود. فعالان اقتصادی این کاهش قیمت را هیجانی توصیف میکنند و بر این باورند که به فرض توافق، تا مولفههای اقتصادی هم چون عادیسازی صادرات نفت، برقراری ارتباط نظام بانکی کشور با شبکه بانک جهانی، مهار تورم، خروج از رکود با تزریق سرمایه به بخش تولید، بازگشت اعتماد عمومی به آینده و غیره اصلاح نشوند، ثباتی در قیمت ارز رخ نخواهد داد.
جمشید عدالتیان تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفتگو با نامهنیوز در این باره گفت: «هر چند این روزها شاهد اخباری درباره کاهش قیمت ارز هستیم اما خرید و فروش پر رنگی در بازار وجود ندارد چون تخمین زده می شود مردم قریب به ۳۰ میلیارد دلار در منازل دارند و هنوز مشخص نیست دلار روی چه قیمتی به ثبات میرسد».
وی ثبات قیمت ارز را برای مردم به ویژه فعالان اقتصادی مهم و حائز اهمیت خواند و افزود: «جهش یا ریزش ناگهانی قیمت ارز برای اقتصاد هیچ کشوری مطلوب نیست. حتی اگر قیمت دلار روی ۱۰۰ هزار تومان ثابت بماند به تدریج اقتصاد خود را با این رقم منطبق می کند و آثار ثبات در سایر بازارها نیز مشهود می شود. هرچند امیدواریم آثار افزایش حبابی قیمت دلار از بین برود و قیمت دلار افزایش پیدا نکند اما هنوز به این مسئله مطمئن نیستیم. این اتفاق بیفتد اقتصاد کشور می تواند به ثبات نسبی برسد و تورم کاهش پیدا کند.»
عدالتیان ریزش قیمت دلار را هیجانی خواند و گفت: «هنوز تغییری در درآمد ارزی و معادلات اقتصادی داخل کشور رخ نداده و هیچ نشانه ای هم از اینکه شنبه آینده در مذاکرات چه اتفاقی می افتد وجود ندارد بنابراین شنبه هفته آینده یک روز تعیین کننده دیگری است که باید دید آن روز چه اتفاقی می افتد. ضمن آنکه کار روی جزئیات و فعال سازی بندهای توافق احتمالی زمان می برد.»
کامران سلطانیزاده، دبیرکل کانون صرافان هم در گفتوگو با خبرآنلاین در پاسخ به این سوال که سطح بعدی کاهش قیمت دلار کجاست؟ عنوان میکند: «سطح کاهش و کف کاهش بسته به رفتار بازارساز در تغییر کف نرخ ارز دولتی یا همان ارز مبادلهای دارد. کف نرخ مبادله ۷۰ هزار تومان هست و اگر تغییری نکند، عملا کف دلار همان نرخ تعیین شده است.
او در پاسخ به این سوال که شما معتقدید که دلار وارد کانال ۷۰ هزار تومان هم میشود، خاطرنشان میکند: بله، پتانسیل ورود به کانال ۷۰ هزار تومان وجود دارد؛ منتها رفتار بازارساز در تغییر نرخ رسمی هم اثرگذار است.»
اما مجیدرضا حریری معتقد است که در حال حاضر نمیتوان کف قیمت دلار را به طور دقیق پیشبینی کرد. او می گوید: «اگر ایران و آمریکا به توافق نزدیک شوند، همچنان قیمت دلار جای کاهش دارد و اگر فرض کنیم که در افق نهایی اقتصاد ایران را بدون تحریم ببینیم، میتوان نرخ ارز را تا حدود ۲۸ تا ۳۰ هزار تومان در نظر گرفت.»
به گفته رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین، بخش عمدهای از نوسانات نرخ ارز در سالهای اخیر ناشی از تحولات سیاسی بوده و کمتر از شش سال پیش نرخ دلار در بازه ۱۳ هزار تومان و کمتر از هشت سال پیش در بازه ۳۰۰۰ تومان بوده است. اما اینکه نرخ ارز به حدود ۱۰۰ هزار تومان هم رسید، حول محور سیاست خارجی شکل گرفت.
حریری با بیان اینکه در چنین شرایطی نمیتوان با عینک و ترازوی اقتصادی سقف افزایش قیمت و حالا کف کاهش قیمت را پیشبینی کرد، تصریح کرد: «در این شرایط باید منتظر باشیم و ببینیم مردان دیپلماسی چه میکنند.»
این در حالی است که سخنگوی دولت هم تلاش برخی برای نسبت دادن نوسانات ارزی به دولت را در جهت پوشاندن تحلیلهای غلط قبلی آنان دانست و تاکید کرد: «دولت از افزایش قیمت دلار سود نمیبرد. بالا رفتن قیمت دلار دریافتی دولت را بیشتر یا کمتر نمیکند. سود دولت در ثبات است که سرمایه مادی و سرمایه اجتماعی آن را افزایش میدهد. تلاش برخی برای نسبت دادن نوسانات ارزی به دولت، بیشتر برای پوشاندن تحلیلهای غلط قبلی خودشان است، نه چیزی بیشتر.»
اما در حالی که اخبار مثبت رسیده در خصوص مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا شرایط بازارهای ارز و طلا را در کشور دست خوش تغییر کرده، اعلام خبر موافقت رهبری با سرمایهگذاری هزار میلیارد دلاری آمریکا در ایران خود اتفاقی است که میتواند تغییر معادلات در اقتصاد ایران را سبب شود.
چنین اتفاقی البته زمینه را هم برای رفع ناترازی و هم برای بهبود موقعیت ایران در بازارهای جهانی انرژی مهیا خواهد کرد. باید منتظر بود و دید که در نهایت آرزوی دیرینه مردم ایران، بهبود روابط با دنیا و در نهایت بهبود اوضاع اقتصادی محقق خواهد شد یا نه؟
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 404766 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.