بازگشت اساتید اخراجی به دانشگاه موضوعی است که طی هفته گذشته خبرساز بوده و توجهها را به خود جلب کرده است. مسعود پزشکیان رئیس جمهور ظهر روز پنجشنبه در آئین تکریم و معارفه وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، بیان کرد: «از وزیر علوم می خواهم که قرارداد همه اساتیدی که تا کنون اخراج شده اند یا لغو قرارداد شده اند را بازنگری کنید؛ دانشجویان را برگردانید.»
پیش از این روز دوشنبه انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف در نامهای خطاب به سیمایی، وزیر علوم جدید خواستار بازگشت اساتید اخراجی شدند.
به گزارش شفقنا؛ در بخشهایی از این نامه آمده است: سال گذشته، در چنین روزهایی بود که دکتر علی شریفی زارچی، استاد دانشکدۀ کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف، خبری مبنی بر قطع ارتباط علمی خود با دانشگاه را منتشر کرد. با توجّه به اشتهار ایشان به تعهّد و مرجعیت علمی میان دانشجویان و جامعۀ دانشگاهی بر کسی پوشیده نبود که دلیل این تصمیم جز ادامۀ همان روند ناصواب مسبوق نبودهاست؛ «خالصسازی دانشگاه».
علم به انحصار اقلیتی خاص درآمده و به دنبال آن دانشگاه از آن مرجعیتی که برای کمک به برونرفت کشور از وضع فعلی نیاز دارد، فاصلۀ زیادی گرفتهاست. اساتید دلسوز در کنار تزریق علم و تربیت، دانشجویانی مانند خود پرورش میدهند که میتوانند مرهمی بر زخمهای کشور در شرایط فعلی بگذراند.
حاصل این روند تهی شدن کشور از متخصصان است. از جنابعالی به عنوان فردی برآمده از دانشگاه که خود را فرزند نهاد علم میدانید و بازگشت کرامت به دانشگاه را از اهداف خود تعریف کردهاید، انتظار میرود با دعوت از اساتید اخراجشده به دانشگاهها و دلجویی از آنان زمینهساز تحقق این هدف باشید.»
اما دوشنبه شب علی شریفی زارچی در شبکه اجتماعی ایکس خود از بازگشت به دانشگاه خبر داد و نوشت: «بازگشت من به دانشگاه شریف قطعی شد و پس از یک سال وقفه، از ترم پاییز درس خواهم داد. خداوند را به خاطر خدمت به مردم عزیز ایران شکر میکنم. از حمایت جامعه دانشگاهی به خصوص همکارانم در شریف و دانشجویان عزیز سراسر ایران سپاسگزارم. پیگیر بازگشت سایر همکارانم خواهم بود.»
خبر مسرت بخش بازگشت علی شریفی زارچی به دانشگاه شریف همزمان با برکناری انتظاری رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه، در کنار استعفای فرهاد دانشجو رئیس دانشگاه تربیت مدرس از سلسله خبرهای خوب جامعه دانشگاهی بود.
حسین آخانی در این باره نوشت: « انشالله تک تک روسای دانشگاههایی که در این سالهای اخیر دانشگاه را با پادگان اشتباه گرفته بودند از کار برکنار شوند تا دانشجو و استاد احساس امنیت کرده و با عشق به کار علمی و پژوهشی بپردازند. این یکی از راههای حفظ متخصصان و مستعدان در داخل کشور است.»
اما این رویه دولت با انتقادات بسیاری هم همراه شده و به نظر میرسد که در ماههای آینده هم یک چالش جدی باقی بماند. گزارشی که روزنامه کیهان نوشته تا تصمیم رئیس جمهور را زیر سوال ببرد و آن را یک اقدام فراقانونی بخواند، همچنین یادداشتی که روزنامه جوان نوشته و برکناری علی انتظاری و بازگشت شریفیزارچی به دانشگاه را مصداق استانداردهای دوگانه دانسته؛ حاکی از این است که دولت پزشکیان در حوزه دانشگاه مسیر همواری پیش رو ندارد.
گزارشها نشان میدهد بیش از ۱۰۰ استاد تراز اول در سه سال دولت ابراهیم رئیسی از دانشگاه اخراج شدهاند و بخش اعظم این اخراجها در جریان اعتراضات پاییز ۱۴۰۱ اتفاق افتاده است. اساتیدی که در این اعتراضات از دانشجویان معترض و مطالبات معترضان به هر نحوی حمایت کرده بودند، از ادامه تدریس در دانشگاههای کشور بازماندند.
اینکه دولت چهاردهم در مقابل انتقادات و فشارها کوتاه میآید یا بر سر وعدهها میماند به زودی مشخص خواهد شد اما حتما هر کدام از این تصمیمات برای وی با عواقبی همراه خواهد بود. پزشکیان اگر آنچنان که خود را دانشگاهی دانسته و این حوزه اهمیت داده، مسیر را ادامه دهد و بر تصمیمات خود پافشاری کند، حتما شاهد فشارهای بیشتر خواهد بود. فشارهایی که میدانیم سرریز آن به حوزههای دیگر است و میتواند چالشهای جدیدی را هم به دنبال داشته باشد.
نویسنده: نسیبه پیرایش
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 345131 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.