سرانجام طی توافق انجام شده بین تهران و واشنگتن، پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی به بانکهای قطر واریز شد و زندانیان دو طرف مبادله شدند. اما طرفها در میادین مختلف از جمله آژانس بینالمللی انرژی هستهای و آبهای خلیج فارس همچنان به یکدیگر چنگ و دندان نشان میدهند. خبرها حاکی از آن است که مقامهای آمریکایی حتی برای چگونگی هزینهکرد پولهای آزاد شده ایران در بانکهای قطر، تعیین تکلیف میکنند.
جو بایدن رئیسجمهوری آمریکا همزمان با استقبال از آزادی زندانیان آمریکایی خواستار تحریم بیشتر علیه جمهوری اسلامی ایران شد. پیشتر، جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید در گفتوگو با شبکه سیانان، مدعی شد: «در صورت استفاده ایران از داراییهای آزاد شده خود برای اهداف غیربشردوستانه، آمریکا می تواند جلوی انتقال پول ها به دولت ایران را بگیرد.» وی با بیان اینکه توافق تبادل زندانیان با ایران به معنی تغییر سیاست های واشنگتن در قبال ایران نیست، از تداوم رویکرد تقابل با جمهوری اسلامی در منطقه و جهان خبر داد.
همین دو- سه روز گذشته و در آستانه اجرای توافق هم روزنامه انگلیسی زبان «تهران تایمز» متنی منتشر کرد که به تردیدها درباره دنبالهدار بودن وضع آرام کنونی میافزاید. این نشریه انگلیسی زبان، متن فایل صوتی برت مک گرک مدیر خاورمیانه و شمال آفریقای شورای امنیت ملی آمریکای دولت جو بایدن را بازتاب داده است که اظهار داشته طرح واقعی دولت بایدن در قبال ایران، همان پلن بی است. مکگرک میگوید: «باتوجه به احتمال ضعیف احیای برجام، باید به سمت «پلن بی» یا گزینه جایگزین رفت که به معنی انزوای دیپلماتیک، تحریم، اقدام نظامی و خرابکارانه است.»
از طرفی کشورهای اروپایی هم در ادامه روند بد عهدی، تحریمهای موشکی بالستیک، تسلیحاتی و اشاعه هستهای علیه ایران را که قرار بود در اکتبر سال جاری براساس توافق هستهای سال ۲۰۱۵ لغو شود تمدید میکنند. مهمتر اینکه واشنگتن در همپایی با تروییکای اروپایی و ۶۳ امضاء کننده بیانیههای نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی هستهای، عقب ننشست و هر آنچه را تأیید کرد که مدعیان منتشر کردند.
در این باره فواد ایزدی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بینالملل در گفتگو با خبرآنلاین گفت: «سالها است که ایران اعلام کرده برای تبادل زندانیها هیچ مشکلی ندارد. به این خاطر که ایران هم در آمریکا زندانیهایی دارد که آزادی آنها را مطالبه میکند. اگر تبادل زندانیها طول کشیده است بخاطر مایل نبودن آمریکا است. در حال حاضر نیز اگر آمریکاییها توافق کردند به این خاطر بود که چارهای نداشتند. طرف ایرانی همواره برای مذاکره و رفع تنشها آماده بوده است. آقای بایدن میتوانست همان هفتهی اول ریاستجمهوریاش به برجام بازگردد همان طور که به همهی معاهداتی که ترامپ از آن خارج شده بود بازگشت به غیر از برجام. دولت آقای روحانی هم قطعا ظرف دو هفته به برجام بر میگشت. اما به جای این کار دولت آمریکا گفت ما یک توافق طولانیتر و قویتر میخواهیم. هیچ توافق طولانیتر و قویتری هم به دست نیامد تا اینجا که عملا برجام را از دستور کار خارج کردهاند. روشن است که سیاستهای آمریکا غلط است. از هر زاویهای که به این موضوع نگاه کنیم متوجه میشویم که طرف ایرانی عاقل تر است.»
جلال خوشچهره هم نوشت:« بیتردید آنچه رخ داده، یک گام به پیش برای تعدیل روابط پرتنش تهران ـ واشنگتن است. با این حال زود هنگام خواهد بود آنچه رخ داده را بیش از یک گام عقلانی برای کنترل تنش و آرام کردن اوضاع؛ حتی بهگونه تاکتیکی تفسیر کرد. اگرچه نمیتوان رویکرد واقعگرایانه وزارت امور خارجه را با وجود همه فشارهای ناشی از نگرشهای افراطی و بعضاً کاسبکارانه مقابل انجام این توافق، از نظر دور داشت. اما گستره اختلافها و خطر نزدیک شدن آن به نقطه جوش هنوز به اندازهای هست که برای عبور از آنها به ارادهای همسو نیاز باشد.
لازم است تهران دستور کار خود را بر بستری از واقعیتها تعریف کرده و بهرهمند از فرصتها برای بازگشت به جامعه جهانی شود. این امر ممکن نیست، مگر ایدههای قدرتمند جایگزین رویکردهایی شود که تا پیش از این ناکارآمدی خود را به اشکال مختلف نشان داده است. مهمترین اقدام، به دست گرفتن ابتکار عمل به عنوان یک متغیر تأثیرگذار به جای تابع شدن در قبال حوادثی است که به آن تحمیل میشود. این که واشنگتن به راستی در پی کاستن از تنشها و عبور از «پلن بی» به «پلن سی» یا همان «توافق گام به گام» است یا اجرای «پلنبی» همچنان و با پیچیدگیهایش در دستور کار باقی مانده، مربوط به طرف مقابل است. مهم این است که تهران چگونه میخواهد اوضاع پیش رو را مدیریت کند. سرخوشی به دستاوردهای محدود، ضامن دستاوردهای بعدی نخواهد بود اگر اراده و ایجاد یکدستی در رویکردها وجود نداشته باشد، وزارت امور خارجه استعداد خود را در نگرش واقع گرایانه بروز داده است. لازم است آن را در برابر کج فهمان اصول حاکم در روابط خارجی حمایت کرد.»
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 208021 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
برچسب های :
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط پایگاه خبری _تحلیلی امین در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.