محمدرضا فرزین، رئیس ۵۹ ساله بانک مرکزی از دیگر مدیران دولت رئیسی بود که در دولت چهاردهم نیز ابقا شد. او که در آستانه دو سالگی سکانداری بانک مرکزی قرار دارد، روزهای سختی را در ساختمان شیشه ای خیابان میرداماد سپری می کند، از یک سو، زیر بار انتقادات شدید مردم و اقتصاددانان قرار دارد از سوی دیگر، برخی از شایعه برکناری او روایت کردند.
محمدرضا فرزین، رئیس ۵۹ ساله بانک مرکزی از دیگر مدیران دولت رئیسی بود که در دولت چهاردهم نیز ابقا شد. او که در آستانه دو سالگی سکانداری بانک مرکزی قرار دارد، روزهای سختی را در ساختمان شیشه ای خیابان میرداماد سپری می کند، از یک سو، زیر بار انتقادات شدید مردم و اقتصاددانان قرار دارد از سوی دیگر، برخی از شایعه برکناری او روایت کردند.
در روزگاری که عبور تاریخی قیمت دلار از سقف ۹۰ هزار تومان به کابوس برای مردم تبدیل شده و بحران ارزی را رقم زده است، به نظر می رسد سیاست های ارزی او برای کنترل بازار نتیجه مطلوبی نداشته است و اگر ماجرا به همین رویه پیش برود، احتمال خروج زودهنگام او از کابینه چهاردهم شدت می یابد.
اگر چه تحولات بینالمللی و منطقه ای، تحریم ها و بازگشت سیاست حداکثری دونالد ترامپ یکی از دلایل بالا رفتن قیمت دلار است اما نمی توان چشم بر روی اقدامات فرزین و تصمیمات اشتباه او بست. در واقع، در آستانه شروع سومین سال حضور فرزین در بانک مرکزی، نرخ دلار از زمان ورود او به این جایگاه دو برابر شده و ریال ارزش خود را از دست داده است؛ فرزین در حالی در دی ماه ۱۴۰۱ به بانک مرکزی آمد که قیمت دلار بین ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان بود و امروز در ۲۷ بهمن ماه ۱۴۰۳، نرخ ارز ۹۰ هزار تومان است. همین موضوع نشان نامطلوبی سیاستهای ارزی فرزین دارد.
از سوی دیگر، اختلافات میان محمدرضا فرزین و عبدالناصر همتی به عنوان دو رهبر اقتصادی دولت نشان دیگری از تقابل تفکرات دولت چهاردهم با تفکرات دولت سابق است که منجر به مشکلات اقتصادی فعلی شده است. اولین اختلاف همتی و فرزین بر سر نرخ دلار نیمایی نمایان شد و بار دیگر تضادهای میان این دو چهره اقتصادی بر سر بازار آزاد رخنمایی کرد. فرزین اثر ناآرامی های منطقه را بر افزایش نرخ ارز نادیده می گیرد و تاکید دارد که؛ «یک کانال تلگرامی به نام «بنبست» قیمت های ارز را در ایران تعیین می کند»؛ همتی اثرات ناآرامی ها را در منطقه بر قیمت دلار پذیرفته است.
بر اثر همین اختلافات و شکست پی در پی سیاست های ارزی فرزین، بهانه ای برای نمایندگان مخالف با همتی برای استیضاح او شده است. محمدمنان رئیسی، نماینده مجلس و رئیس ستاد انتخاباتی سعید جلیلی در قم هم در یادداشتی خبر ارجاع استیضاح وزیر اقتصاد را «خبر مبارک» دانست که باعث کاهش نرخ ارز شده است.حسین صمصامی، عضو کمیسیون اقتصادی و تئوریسین دلار ۲۰ هزار تومانی هم درباره نوسانات بازار ارز و عوامل پشت پرده گفت: «وقتی دولت جدید روی کار آمد یعنی وقتی عبدالناصر همتی و دوستانش آمدند، دقیقا ارز شروع به افزایش کرد و فشار همتی به بانک مرکزی باعث شد نرخ ارز نیما به شدت افزایش پیدا کند.»اما در میان اخباری که درباره استیضاح وزیر اقتصاد مطرح است، برخی از رسانه ها مانند تابناک روایت کردند که «احتمالاً فرزین برای راضی کردن وزیر اقتصاد و ایجاد تغییرات در سکانداری ارزی بانک مرکزی، یکی از مقامات ارشد خود را قربانی خواهد کرد، شاید این قربانی، محمد آرام، معاون ارزی او باشد.»
در همان روزهای ابتدای روی کار آمدن پزشکیان که نام برخی از اعضای دولت سیزدهم در فهرست اعضای کابینه چهاردهم او به چشم می خورد، برخی از کارشناسان نسبت به این اقدام هشدار داده و بر این باور بودند که حضور افراد وابسته به جبهه پایداری و دولت قبل در دولت فعلی به نقطه ضعف دولت تبدیل خواهد شد.
پیشبینی که با نمایان شدن اختلافات درونی دولت گویی به سمت تحقق رفته است و همین موضوع می تواند دولت را زمین گیر کند. اما باید دید در پی بالارفتن دوباره قیمت دلار و افزایش نارضایتی ها از خاموشی های مکرر برق دولت چهاردهم همچنان بر حضور علی آبادی و فرزین اصرار خواهد کرد یا راه خروج آنان از کابینه هموار شده است؟
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 398075 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.