از ساعت چهار صبح روز چهارشنبه هفتم آذر بین اسرائیل و حزبالله لبنان با میانجیگری آمریکا، آتش بس برقرار شده است. توافق آتش بس لبنان و اسرائیل در واقع تکرار قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل است که به جنگ لبنان در سال ۲۰۰۶ پایان داد و ۱۸ سال صلح بین اسرائیل و حزب الله را رقم زد.
به گزارش خبرآنلاین وبگاه اسرائیلی «حدشوت اسرائیل» بندهای توافق بین لبنان و رژیم اسرائیل را منتشر کرده. البته این مفاد رسما مورد تائید قرار نگرفتهاند. اما بنا بر ادعای این منبع اسرائیلی و در حالی که هنوز اعلام رسمی از سوی منابع سیاسی و رسانهای لبنانی در خصوص مفاد توافق آتشبس بین لبنان و رژیم اسرائیل صورت نگرفته است، بندهای آتشبس به قرار زیر است: اسرائیل هیچ عملیات نظامی هجومی ضد اهداف مختلف در لبنان، چه در روی زمین و چه در هوا و دریا انجام نخواهد داد. حزبالله و تمامی گروههای مسلح دیگر در اراضی لبنان هیچ اقدام هجومی علیه اسرائیل انجام نخواهند داد. اسرائیل و لبنان به اهمیت قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل متحد متعهد خواهند بود. این تعهدات حق اسرائیل یا لبنان در پیگیری حق اصیل خود در دفاع از خود را نقض نمیکند.
نیروهای امنیتی و نظامی رسمی در لبنان تنها گروههای مسلحی خواهند بود که اجازه حمل سلاح و به کارگیری نیرو در جنوب لبنان را دارند. هرگونه خرید یا واردات یا تولید سلاح یا مواد مرتبط با تسلیحات در لبنان باید زیر نظر دولت لبنان انجام شود. تمامی تأسیسات بدون مجوز که اقدام به تولید سلاح و مواد مرتبط با سلاح میکنند، باید برچیده شوند. تمامی زیرساختها و مواضع نظامی که به این تعهدات عمل نمیکنند، باید برچیده شوند و تمامی تسلیحات غیر مجاز در این رابطه باید مصادره گردند. باید کمیتهای تشکیل شود که مورد قبول طرفین اسرائیلی و لبنانی باشد و اقدام به نظارت و کمک به ضمانت اجرایی این تعهدات کند. اسرائیل و لبنان هرگونه نقض احتمالی تعهدات را به این کمیته و نیروهای یونیفل اطلاع خواهند داد. لبنان، نیروهای امنیتی رسمی خود و نیروهای نظامیاش را در طول مرزها و گذرگاهها و خطی که حد فاصل منطقه جنوبی را مشخص کرده و در نقشه استقرار نیروها وجود دارد، مستقر میکند.
اسرائیل نیروهای خود را به صورت تدریجی و در طول مدت زمانی ۶۰ روزه به جنوب خط آبی عقب خواهد برد. آمریکا مسئول استمرار مذاکرات غیرمستقیم بین اسرائیل و لبنان برای رسیدن به مرزهای مورد توافق بین دو طرف است. هیچ منطقه بی طرفی در نقطه مرزی ایجاد نمیشود تا عناصر لبنانی خارج از خط درگیریها باشند.
اما در طی این جنگ در لبنان بیش از ۳ هزار و ۷۰۰ نفر کشته شدهاند که ۲۵۰ تن آنها کودکان بودهاند. گفته میشود ۱۳ هزار نفر در لبنان مجروح شدهاند و دهها هزار تن آواره. بر اساس گزارش بانک جهانی، در لبنان، هزینه خسارت به مسکن ۲.۸ میلیارد دلار برآورد شده است و بیش از ۹۹۰۰۰ واحد مسکونی به طور جزئی یا کامل تخریب شده است.
گزارش بانک جهانی خسارات کشاورزی در لبنان را ۱۲۴ میلیون دلار تخمین زده است که زیان آن بیش از ۱.۱ میلیارد دلار بوده است. برخی رسانهها مدعیاند که در سمت اسرائیل نزدیک به ۵۰ اسرائیلی غیرنظامی و بین ۷۰ تا ۹۰ سرباز اسرائیلی کشته شده است. به گفته ارتش اسرائیل، حزب الله بیش از ۱۶۰۰۰ موشک شلیک کرده است که منجر به آواره شدن بیش از ۶۵۰۰۰ نفر از شمال اسرائیل شده است. مقامات اسرائیلی خسارت مالی را حداقل ۱ میلیارد شیکل (۲۷۳ میلیون دلار) تخمین میزنند که هزاران خانه، مزرعه و کسب و کار آسیب دیده یا ویران شده است. مقامات اسرائیلی میگویند که حدود ۵۵۰۰۰ هکتار جنگل، ذخیره گاه طبیعی، پارکها و زمینهای باز در شمال اسرائیل و ارتفاعات جولان از زمان آغاز جنگ در آتش سوخته است. در مقایسه این خسارات، هم لبنان و هم سرزمینهای اشغالی دچار خسارات قابل توجهی شدهاند.
در واکنش به برقراری آتش بس در حالی که رسانههای غربی از جمله نشریه تلگراف انگلیس مدعیاند که تشکیلات نظامی اسرائیل بزرگترین برنده آتشبس بوده است چرا که ارتش اسرائیل از زمان حمله به لبنان تنها ۹۰ سرباز و مقدار زیادی مهمات را از دست داده در حالی که حزبالله تقریبا تمام کادر رهبری خود را در این جنگ از دست داده است.
برخی تحلیل گران معتقدند برای یک گروه مانند حزب الله، بقای سیاسی و نظامی که حاصل آتشبس است، پیروزی بزرگی است. تلگراف نوشته: حزبالله علاوه بر اینکه طی یک سال بخشهای زیادی از اسرائیل را بمباران کرده و ۶۰ هزار اسرائیلی را آواره کرده، الان این فرصت را هم دارد که خود را برای جنگهای آتی تجهیز کند. اما به گزارش رویداد ۲۴ یکی از برندگان آتشبس بیتردید دولت آتی ترامپ است. ترامپ در کمپینهای انتخاباتی خود وعده پایان جنگ قبل از ورودش به کاخ سفید را داده بود. رسانههای آمریکایی میگویند دولت بایدن برای آتشبس با تیم امنیت ملی ترامپ مشورت کرده است. اما ایران هم از آتشبس در لبنان استقبال کرده است. برخی رسانههای غربی مدعیاند علت استقبال ایران از این آتشبس آن بوده که تا همین یک ماه پیش به نظر میرسید حزب الله در معرض نابودی کامل است، اما الان راهی برای نجات حزبالله وجود دارد.
در این باره یدالله کریمیپور نوشت: «نتانیاهو بی درنگ پس از اعلام خبر توافق آتش بس با حزب الله گفت: این توافق بدین معنا است که ما اکنون تمرکزمان خود را بر تهدید حکومت ایران قرار خواهیم داد. وی به رغم درخواست ها، حاضر به توضیح بیشتر نشد. وقتی حزب الله به عنوان دست راست منطقه ای جمهوری اسلامی از گردونه نبرد خارج شود، روشن است که دیگر تهدید مستقیم، نزدیک و رو درو با اسرائیل منتفی بوده و پیکار بین ایران – اسراییل هوا پایه و بیشتر دوجانبه خواهد ماند؛ بعید است بنیامین نتانیاهو بدون شرایط جنگی بتواند همچنان در راس قدرت باقی بماند. او در داخل و خارج تحت تعقیب است. مساله گروگان ها همچنان حل نشده باقی مانده، جنگ با حماس ادامه دارد و پرونده هستهای ایران نیز باز است.
حوثی ها و الحشدالشعبی در عراق همچنان فعالند و او همچنان باید پاسخگوی احزاب و افراد ائتلافی باشد. هر چند چنین تحولی تا ورود ترامپ به کاخ سفید بعید خواهد بود. همچنین سقوط بیبی نه تنها به معنای کاهش فشار بر جمهوری اسلامی نیست، که دست تندروهای اسرائیلی را در این زمینه بازتر خواهد گذاشت.»
منبع خبر «خبرگزاری امین» است و پایگاه خبری _تحلیلی امین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد ( 382776 ) را همراه با ذکر موضوع به شماره 09141143384 پیامک بفرمایید.با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه پایگاه خبری _تحلیلی امین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.